Τρόποι ψησίματος για το ψωμί



Ο στόχος του ψησίματος είναι να ψηθεί η ζύμη και να επιτευχθεί καλός
όγκος και μια ελκυστική κρούστα. Εδώ είναι αρκετά απλές οι τεχνικές για
το ψήσιμο ενός νόστιμου και εμφανίσιμου ψωμιού.

Προθέρμανση: Το ψωμί
ωφελείται από το άμεσο και ισχυρό χτύπημα του κύματος θερμότητας κατά
την έναρξη του ψησίματος. Πάντα να προθερμαίνετε το φούρνο, τουλάχιστον
45 λεπτά πριν από το ψήσιμο. Εάν είστε αβέβαιοι για την ακρίβεια του
φούρνου σας, χρησιμοποιήστε ένα ξεχωριστό θερμόμετρο φούρνου για να
εξασφαλίσετε το κατάλληλο περιβάλλον για το ψήσιμο του ψωμιού σας.

Ατμός: Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον όγκο από το ψωμί
σας, θα πρέπει να επιβραδύνετε το σχηματισμό του φλοιού – όσο πιο αργά
σχηματιστεί η κρούστα, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει η ζύμη για να
επεκταθεί – με την προσθήκη ατμού στον φούρνο. Για να γίνει αυτό,
τοποθετήστε ένα τηγάνι στο δάπεδο του φούρνου όταν τον προθερμαίνετε.
Μόλις βάλετε το ψωμί στο φούρνο, πετάξτε μια χούφτα (περίπου 1/2
φλιτζάνι) παγάκια στο προθερμασμένο τηγάνι και αμέσως να κλείστε την
πόρτα.

Εναλλαγή: Για να εξασφαλίσετε το καλό ψήσιμο, χρειάζεται ακόμα να περιστρέφετε το ψωμί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Προσαρμογή: Οι διαφορετικοί τύποι ψωμιού ψήνονται σε διάφορες
θερμοκρασίες, και η συνταγή σας θα σας πει ακριβώς σε ποια θερμοκρασία
να ψήσετε το εκάστοτε ψωμί. Μια ζύμη βουτύρου και αυγών, όπως το
τσουρέκι, απαιτεί θερμοκρασία χαμηλότερη των 180 βαθμών και ένα μαλακό
άσπρο ψωμί για σάντουιτς των 200 βαθμών – η χαμηλότερη θερμοκρασία έχει
σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας παχύτερης κρούστας, η οποία εμποδίζει
την κατάρρευση των πλευρών αυτών των ευαίσθητων ψωμιών. Το ψωμί με
μεγάλη ποσότητα μελιού απαιτεί επίσης χαμηλότερες θερμοκρασίες
ψησίματος για να μην παραψηθεί. Τα περισσότερα χωριάτικα ψωμιά θα
πρέπει να έχουν λεπτή, τραγανή κρούστα, εφόσον δεν περιέχουν συστατικά,
όπως η πατάτα, η οποία ροδίζει γρήγορα σε υψηλότερη θερμοκρασία,
συνήθως τα ψήνουμε στους 200 έως 250 βαθμούς.

Δοκιμή για να δείτε αν είναι έτοιμο: Το ψωμί είναι ψημένο, εάν
τρυπώντας το με μια μυτερή βέργα, αυτή βγαίνει καθαρή. Μέχρι
εξοικειωθείτε με μια συγκεκριμένη συνταγή και με το πώς ψήνει ο φούρνος
σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε
αν είναι έτοιμο. Πολλοί αρτοποιοί για να ελέγξουν αν είναι έτοιμα τα
ψωμιά τους, χτυπάνε τον πάτο του ταψιού και αν ακούγεται κούφιος, τότε
το ψωμί είναι έτοιμο, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο
η χρήση ενός θερμομέτρου. Προσπαθήστε να παίρνετε τη θερμοκρασία του
ψωμιού στο κέντρο του καρβελιού. Τα περισσότερα ψωμιά πρέπει να ψηθούν
στους 90 έως 100 βαθμούς, αλλά είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τη
συνταγή σας, καθώς η σωστή θερμοκρασία ποικίλει ανάλογα με τα είδη της
ζύμης.



4.3
Μέσος Όρος: 4.3 (9 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα




    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας