Τι είναι τα φωτοβολταικα συστηματαΦωτοβολταϊκά συστήματα

Φωτοβολταϊκά ονόμαζονται τα συστήματα που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για να
τη μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη βοήθεια των
ηλιακών συλλεκτών, δηλαδή τα πάνελ, κάποια πλαίσια τα οποία περιλαμβάνουν τις λεγόμενες κυψέλες που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα πάνελ και κάποιες ακόμα συσκευές που είναι εξίσου απαραίτητες, όπως είναι ο ρυθμιστής φόρτισης, οι συσσωρευτές, ο αντιστροφέας τάσης, ο μετρητής ενέργειας και τα συστήματα στήριξης που παίζουν σημαντικό ρόλο για τη σωστή εγκατάσταση των πάνελ.

Γενικά τα φωτοβολταικα συστηματα είναι ιδανική λύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο μέχρι το 2020 η ενέργεια που θα καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Σε  ό,τι αφορά την ηλιοθερμική ενέργεια η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα να  γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Το μόνο που  απομένει είναι να λειτουργήσει ακριβώς έτσι και για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για τα φωτοβολταικα συστήματα είναι πολύ καλύτερες, επειδή αποδίδουν πολύ περισσότερο τις ώρες που η κατανάλωση είναι η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ΔΕΗ για να μπορεί να ανταπεξέλθει ζητά από τους καταναλωτές να την περιορίσουν.

Τα συστήματα αυτά επιδοτούνται από το Ελληνικό κράτος, μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του επενδυτικού νόμου για επενδυτές μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Το ποσό των επιδοτήσεων εξαρτάται από το μέρος της εγκατάστασης και τα επιχειρηματικά κριτήρια. Αργότερα,  σύμφωνα με το νόμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο επενδυτής συνάπτει συμβόλαιο για  δέκα χρόνια για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μόνο για τις περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες και αυτές που δεν είναι το στέλνουν αμέσως στη ΔΕΗ.

Με όλα αυτά τα κίνητρα έχουμε δει ήδη πάρα πολλούς που αποφασίζουν να κάνουν μια τέτοια εγκατάσταση και έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετά φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα μας. Το καλό είναι ότι μια τέτοια επένδυση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Εκτός από την  προστασία του περιβάλλοντος, που είναι το βασικότερο απ'όλα, έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και δεν θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση. Ο ήλιος είναι μια πηγή ενέργειας που δεν τελειώνει ποτέ και είναι δωρεάν, ενώ οι εγκαταστάσεις ενός συστήματος, μπορούν να τοποθετηθούν παντού και έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να επεκταθούν.

Δείτε ακόμα: φωτοβολταικα σε στεγες0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας