Θυρεοειδής, τί είναι και πώς εμφανίζεταιΟ θυρεοειδής αδένας, θέλει την προσοχή σου αφού είναι ένας από τους βασικότερους αδένες του ενδοκρινικού σου συστήματος. Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται εκεί έχει τις περισσότερες φορές ως αποτέλεσμα την παρουσίαση πολλών άλλων προβλημάτων.


Οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Το πρώτο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υπερ-λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα που σημαίνει ότι υπερεκκρίνονται θυρεοειδείς ορμόνες και το δεύτερο υπολειτουργία του αδένα με μειωμένη έκκριση ορμονών. Όποια από τις δύο περιπτώσεις και αν ισχύει, αν η διάγνωση γίνει γρήγορα , τότε μπορεί να με την κατάλληλη αγωγή να αποφευχθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.


Τι είναι όμως ο υπερθυρεοειδισμός; Υπερθυρεοειδισμό ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδών ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι γυναικείο...προνόμιο κατά κύριο λόγο  γυναίκες και στις πιο σοβαρές του μορφές εκδηλώνεται με  νευρικότητα, συγκινησία, σωματική αδυναμία, εύκολη κούραση, αϋπνίες, ταχυκαρδία και εύκολο λαχάνιασμα . Οι εξάψεις είναι και αυτές μέσα στο "παιχνίδι", ενώ η ζέστη είναι κάτι που γίνεται αφόρητο.  Σε αυτή την περίπτωση ενώ  μπορεί να τρως συνέχεια - από το πρωί μέχρι το βράδυ-  χάνεις βάρος και αδυνατίζεις.  Ο γιατρός σου θα σε συμβουλέψει πώς με τη βοήθεια συγκεκριμένης αγωγής θα καταφέρεις να ρυθμίσεις το πρόβλημα που υπάρχει.


Ο υποθυρεοειδισμός πάλι  είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία έχεις μειωμένη έκκριση θυρεοειδών ορμονών. Η κούραση-σωματική και πνευματική- η αύξηση βάρους ακόμη και αν δεν τρως σχεδόν τίποτα αλλά και η ευαισθησία στο κρύο είναι λίγα από τα συμπτώματα. Και εδώ το θέμα αντιμετωπίζεται με τη σωστή αγωγή από το γιατρό σου και το πιο πιθανό -για να είσαι προετοιμασμένη είναι να χρειαστεί να παίρνεις πιθανότατα για πάντα ορισμένα συγκεκριμένα χάπια που ρυθμίζουν τις "ανωμαλίες" του συγκεκριμένου αδένα και σου εξασφαλίζουν ότι όλα θα λειτουργούν κανονικά.


Αρκεί να είσαι ευνεπής στα φάρμακα σου και να μην ξεχνάς να τα παίρνεις έτσι ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι. Όσο για τις ανωμαλείες στο βάρος σου που μέχρι τώρα δεν ήξερες σε τι οφείλεται αυτή η αύξηση ή η απώλεια βάρους, μην ανησυχείς όλα θα φτιάξουν!

Τι να προσέξετε !!

 

 0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας