Οι καλύτεροι θερμοπομποί χαμηλής κατανάλωσης

thermopompoi atlantic, mica, kerosun, singer, rohnson

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την λίστα “οι καλυτεροι θερμοπομποι” και ένα μικρό οδηγό αγοράς. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα για το αν έχουν όντως χαμηλή κατανάλωση, τι είναι τα καλοριφέρ-θερμοπομποί mica και θα κάνουμε τις κριτικές μας για τους κονβέκτορες εταιριών όπως οι Atlantis, Kerosun, Rohnson, Singer κ.α

Οι καλύτεροι θερμοπομποί, θερμαντικά πάνελ και καλοριφέρ

ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΙ ATLANTIC

Atlantic F119 DESIGN 1500W, 2000W, 2500W

θερμοπομποι atlanticΤο μοντέλο F119 της Atlantic έρχεται για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες. Έρχεται σε 3 διαφορετικούς τύπους 1500W, 2000W, 2500W, σε 3 διαφορετικές διαστάσεις φυσικά και έχει ικανοποιητική απόδοση για χώρους 20, 30 και 40 τετραγωνικά αντίστοιχα. Είναι τοίχου αλλά μπορείτε να αγοράσετε έξτρα και ροδάκια αν θέλετε δαπέδου, προσφέρει καλη κυκλοφορία του αέρα, έχει ηλεκτρονικό θερμοστάτη, αισθητήρα θερμοκρασίας χώρου, είναι αθόρυβος και έχει και 5 χρόνια εγγύηση!

Atlantic F129 DIGITAL 1500W, 2000W

θερμοπομπός Atlantic F129Το μοντέλο f129 digital της Antlantic είναι μια σύγχρονη και κομψή συσκευή που συνδυάζει γρήγορη απόδοση θερμότητας, τεχνολογία και οικονομία. Ένα θερμοπομπός ιδανικός για κάθε χώρο που έρχεται σε 2 διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με τον χώρο που θέλετε να ζεστάνεται, 1500w και 2000w, για χώρους 25m2 και 35m2 αντίστοιχα, μπορείτε να τον τοποθετήσετε στον τοίχο αλλά και στο δάπεδο με τα ειδικά ροδάκια. Διαθέτει οθόνη lcd για εύκολο χειρισμό και προγραμματισμό για να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με χαμηλή κατανάλωση.

Philco PCH/AG2-1000MF – 1000W

Με τον θερμοπομπό Philco PCH/AG2-1000MF θα έχετε έναν ζεστό χωρό, με οικονομία και ασφάλεια για τα παιδιά και καθαρό περιβάλλον για όλη την οικογένεια.Με αεροδυναμική σχεδίαση για ταχύτερη μετάδοση θερμού αέρα. Για την μέγιστη ποιότητα καθαρού αέρα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία καθαρισμού αέρα AIRGATE με προφίλτρο, 3 φίλτρα άνθρακα, κατεχίνης και Nano-Silver. Έχει αδιάβροχη λειτουργία IP24 κατάλληλο για χρήση σε λουτρό. Πολύ λεπτός σχεδιάσμος για να ταιριάξει όμορφα σε οποιονδήποτε χώρο. Έρχεται με τον δικό του εξοπλισμό για την στήριξη στον τοίχο και με ροδάκια υψηλής αντοχής για την εύκολη μεταφορά του από δωμάτιο σε δωμάτιο.

UNITED UHM 852

Ακόμη μια συσκευή που ζεσταίνει γρήγορα, αθόρυβα και οικονομικά. Με 2 ρυθμίσεις ισχύος
Ισχύς 2000W
Ρυθμιζόμενος θερμοστάτης
Διακόπτης προστασίας σε περίπτωση ανατροπής
Ασφάλεια υπερθέρμανσης
Δυνατότητα επίτοιχης τοποθέτησης
Με πετσετοκρεμάστρα και κουτί εφύγρανσης
Ροδάκια για εύκολη μεταφορά

THERMOR Evidence 3 Prog 1000W, 1500W, 2000W

Τα θερμαντικά σώματα τοίχου Evidence 3 Prog της εταιρίας THERMOR έρχονται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ισχύ. Με μέγιστη ισχύ τα 1000w, 1500w και 2000w καλύπτουν χώρους 20m2, 30m2 και 40m2 αντίστοιχα. Σε όλες τις εκδόσεις υπάρχει ψηφιακός θερμοστάτης και δυνατότητα προγραμματισμού λειτουργίας που θα μειώσει την κατανάλωση έως και 25%.

Ποιοι είναι οι τύποι θερμοπομπών

Υπάρχουν 3 τύποι θερμοπομπών(λανθασμένη χρήση του όρου) αυτοί που μεταφέρουν τη θερμότητα μέσω του αέρα και ακτινοβολούν, οι κονβέκτορες όπου δεν υπάρχει πάνελ ακτινοβολίας και τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Θερμοπομπός Σε αυτή τη περίπτωση ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή και επιστρέφει θερμός πάλι μέσω της φυσικής ροής του. Ενδιάμεσα υπάρχει θωρακισμένη ψυχρή αντίσταση που δεν πυρακτώνεται. Υπάρχουν και συσκευές με ανεμιστήρα που βοηθούν τη γρηγορότερη θέρμανση του χώρου. Η ζέστη διαχέεται παντού αλλά και ακτινοβολείται. Αυτός είναι ο κανονικός θερμοπομπός.

Κονβέκτορας. Ονομάζετε λανθασμένα και θερμοπομπός αλλά να είστε σίγουροι πως δεν ακτινοβολεί τη θερμότητα μέσω κάποιου πάνελ. Ο αέρας εισέρχεται στο θερμαντικό στοιχείο και επιστρέφει με φυσική ροή δημιουργώντας ένα ρεύμα ζεστού αέρα.

Θερμαντικά πάνελ ακτινοβολίας. Το πλεονέκτημα αυτών των συσκευών είναι ότι θερμαίνουν τον χώρο απέναντί τους χωρίς να θερμαίνει τον ενδιάμεσο αέρα. Αυτό όμως είναι και το βασικό τους μειονέκτημα αφού ο αέρας έξω από την ακτίνα δράσης του σώματος παραμένει κρύος. Κανονικά ονομάζονται πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας αλλά έχει επικρατήσει ο όρος στην αγορά και αυτών των σωμάτων ως θερμοπομποί(!).

Θερμοπομπός, κονβέκτορας ή πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας;

Τα πάνελ ακτινοβολίας συστήνονται κυρίως για χώρους όπου η απώλειες είναι πολλές. Χώροι με ψηλά ταβάνια, με κάκιστα κουφώματα, με πολλές απώλειες θερμότητας και φυσικά εξωτερικοί χώροι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καλύτερα να προτιμήσετε έναν θερμοπομπό. Στην περίπτωση όμως όπου η τοποθέτηση του θερμοπομπού δεν ευνοεί την ακτινοβολία προτιμήστε ένα κονβέκτορα.

Θερμοπομποί και κατανάλωση

Η κατανάλωση είναι ανάλογη της ισχύς του κάθε θερμοπομπού. Ανάλογα λοιπόν με τη ισχύ του κάθε πάνελ και το πόσες ώρες θα λειτουργήσει το κόστος χρήσης αυξάνεται αντίστοιχα. Για να υπολογίσουμε με σχετική ακρίβεια την κατανάλωση της συσκευής θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τον χρόνο τον οποίο χρειαστεί για να έχουμε στην αρχή την επιθυμητή θερμοκρασία (πχ 20 βαθμούς) όπου η συσκευή κατά πάσα πιθανότητα θα δουλεύει στο full και έπειτα να προσθέσουμε περίπου το 60% της κατανάλωσης ανάλογα με τις ώρες που θα είναι σε λειτουργία.

Θα δώσουμε ένα παράδειγμα κατανάλωσης ρεύματος παρακάτω:

Έστω ότι έχουμε στον χώρο μας έναν θερμοπομπό 2000w και θα τον χρησιμοποιήσουμε για 5 ώρες. Υποθέτουμε ότι για να ποιάσει αρχικά την επιθυμητή θερμοκρασία χρειάζεται 1 ώρα και ότι η κιλοβατώρα στοιχίζει 10 λεπτά. Για αυτή την πρώτη ώρα θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την ισχύ της συσκευής επί το κόστος κιλοβατώρας επί 1 ώρα δηλαδή
2×0,10×1=0,20ευρώ.
Για τις υπόλοιπες 4 ώρες όπως είπαμε η συσκευή θα είναι σε λειτουργία το 60% της ώρας αφού θα έχει λιγότερη δουλειά να κάνει, οπότε πολλαπλασιάζουμε την ισχύ επί του κόστους της κιλοβατώρας επί του χρόνου των 4 ωρών επί 60% δηλαδή
2×0,10x4x0,6=0,48ευρώ.
Στο τέλος προσθέτουμε τα 2 αποτελέσματα και βλέπουμε πως η κατανάλωση είχε κόστος περίπου 68 λεπτά για 5 ώρες χρήσης.

Πως θα πετύχουμε χαμηλότερη κατανάλωση;

Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης έχουν το πλεονέκτημα να αποδίδουν 100% δηλαδή όσο ηλεκτρική ενέργεια καταναλώσουν τόσο θέρμανση θα μας δώσουν πίσω. Για να πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος χρησιμοποιώντας έναν θερμοπομπό αυτά που πρέπει κυρίως να προσέξουμε είναι τα εξής:

Να επιλέξουμε τη σωστή συσκευή. Να πάρουμε δηλαδή τη σωστή συσκευή για τον χώρο μας και να όχι κάποια μικρότερη ελπίζοντας πως θα έχουμε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος επειδή είναι μικρότερης ισχύς αφού αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύει ασταμάτητα αφού ποτέ δεν θα μπορέσει να θερμάνει αποτελεσματικά.

Ακριβής θερμοστάτης. Ο σωστός θερμοστάτης είναι αυτό το εργαλείο που θα μας εξοικονομήσει χρήματα αφού θα σταματήσει και θα επανεκκινήσει τη συσκευή απαγορεύοντάς της την απρόσκοπτη λειτουργία. Φανταστείτε λοιπόν να έχετε ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 20 βαθμούς αλλά να μη μετράει αποτελεσματικά με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει 21 και η συσκευή να συνεχίζει να λειτουργεί.

Σε ποιο σημείο θα τοποθετήσετε το θερμαντικό πάνελ. Δεν αρκεί όμως μόνο να αγοράσουμε την κατάλληλη συσκευή με έναν ποιοτικό θερμοστάτη. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τοποθέτηση του θερμοπομπού. Θα πρέπει να κοιτάει προς το κέντρο του χώρου και ειδικά αν εκπέμπει ακτινοβολία να αποφύγουμε την τοποθέτηση απέναντι από παράθυρα και μπαλκονόπορτες αφού έτσι δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ποτέ και η ακτινοβολία θα προσπαθεί να θερμάνει το περιβάλλον έξω από τον χώρο!

You May Also Like