Πως να φτιαξω κοσμηματαΟι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων είναι κατά κανόνα πολύπλοκες και απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και χώρο. Ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να κατασκευάζει κοσμήματα και να έλθει σε μία πρώτη επαφή με τον χώρο αυτό είναι τα απλά ασημενια κοσμηματα που γίνονται με χάντρες, περασμένες σε σύρμα, ή ατσαλόσυρμα ή πετονιά.

Οι χάντρες που  χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτού του τύπου κοσμημάτων, είναι γυάλινες, μεταλλικές, κεραμικές, ξύλινες, συνθετικές ή από ημιπολύτιμες πέτρες, γυαλισμένες και φινιρισμένες, πάντα με μία διαμπερή τρύπα και έτοιμες για χρήση .

Χειροποίητες χάντρες από γυαλί

Στην απλή μορφή ενός τέτοιου κοσμήματος, οι χάντρες που θα επιλεγούν περνιούνται η μία δίπλα στην άλλη μέσα στο σύρμα ή την πετονιά στο μήκος του κοσμήματος που θα φτιάξουμε, π.χ. σε ένα βραχιόλι 20 cm, σε κολιέ 45 cm. Για το τελείωμα πουλιούνται ειδικά εξαρτήματα για να σταθεροποιούν την κατασκευή, και τα απαραίτητα κουμπώματα.

Σε πολλές χώρες το χόμπι αυτό είναι πολύ διαδεδομένο. Πχ. στις Η.Π.Α. το beading jewelry, όπως λέγεται η κατασκευή ασημενιων κοσμημάτων από χάντρες, έχει εκατομμύρια οπαδούς. Είναι ένα χόμπι που έχει ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν. Και σε κάθε πόλη υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε χάντρες, εξαρτήματα ειδικά βιβλία και περιοδικά, από τα πολλά σχετικά που κυκλοφορούν.

Κάποια εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες είναι τα ακόλουθα:

Συνδετικά κρικάκια

Πουλιούνται έτοιμα σε διάφορες διαμέτρους και με διάφορα πάχη σύρματος ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνουμε. Ένα μέσο πάχος σύρματος είναι 1 mm, και μία μέση διάμετρος κρίκου (εσωτερική) είναι 5 mm. Στον χώρο εργασία μας πρέπει να έχουμε πολλά μεγέθη.

Κουμπώματα - Παπαγαλάκια

Το παπαγαλάκι είναι το πιό συνηθισμένο κούμπωμα για κολέ και βραχιόλια. Υπάρχουν πολλοί ακόμη τύποι κουμπωμάτων κάπόια από τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γράνες

Είναι ένα κομμάτι σύρμα που στην άκρη του έχει μία γράνα, δηλαδή ένα μικρό εξόγκωμα (ένα κεφαλάκι) που λειτουργεί σαν stop. Στις γράνες περνάμε συνήθως μία χάντρα προκειμένου να την κρεμάσουμε από κάπου. Το σύρμα της γράνας συνήθως έχει πάχος 0,5 mm.

Μπορούμε αντί για γράνα να κατασκευάσουμε εύκολα με σκληρό σύρμα 0,5 mm. Με ένα μυτοτσίμπιδο στρίβουμε την άκρη του σύρματος και δημιουργούμε ένα κρικάκι. Αυτό λειτουργεί σαν stop όπως η γράνα αλλά μπορεί να κρεμαστεί από αυτό ένα άλλο στοιχείο.Με τον τρόπο αυτό έχουμε πιο χαμηλό κόστος σε σχέση με τις γράνες.

Ακροδέκτες

Χρησιμοποιούνται για τελείωμα σε βραχιόλια και κολιέ. Μπορούν να εφαρμοστούν σε ατσαλόσυρμα, μεταξοκλωστή και πετονιά. Μόλις τελειώσουμε την κατασκευή μας κλείνουμε τον ακροδέκτη εγκλοβίζοντας το ατσαλόσυρμα και σταθεροποιούμε την κατασκευή. Από τον κρίκο του ακροδέκτη μπορούμε να περάσουμε το κούμπωμα, π.χ. ένα παπαγαλάκι (φωτό κάτω)

Υπάρχει μία ποικιλία ακροδεκτών κλειστή που χρησιμοποιούνται συνήθως για κατασκευές με δέρμα. Το δέρμα μπαίνει μέσα στη σαρνιέρα (στο κυλινδρικό κομμάτι του ακροδέκτη) και στερεώνεται με κόλλα. (φωτό κάτω δεξια)

Καρλότες

Είναι εξαρτήματα που έχουν την ίδια χρήση με τους ακροδέκτες. Τοποθετούνται στο τέλος του βραχιολιού η του κολιέ, και πριν το κούμπωμα. Οι καρλότες εφαρμόζονται σε μεταξοκλωστή και πετονιά. Ο κόμπος που έχουμε φτιάξει στην μεταξοκλωστή, κρύβεται μέσα στις δύο μπόκολες (ημισφαίρια) της καρλότας.

Πρώτα κάνουμε τον κόμπο, μετά περνάμε την καρλότα (1), εν συνεχεία περνάμε τις χάντρες (2), και τέλοs  κλείνουμε με την πένσα την καρλότα καλύπτοντας τον κόμπο (3).

Γατζάκια για σκουλαρίκια κρεμαστα

Είναι το εξάρτημα που περνιέται στο αυτί. Από το κρικάκι του κρέμεται το σώμα του σκουλαρικιού. Μπορούμε να κατασκευάσουμε γατζάκια μόνοι μας αν δε θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα έτοιμα.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκει και στην Ελλάδα η δραστηριότητα αυτή μεγάλη ανάπτυξη. Υπάρχουν μαγαζιά που μπορεί να βρεις χιλιάδες είδη χαντρών, από τις πιο προσιτές οικονομικά, μέχρι κορδόνια με ακριβές πολύτιμες πέτρες. Και επίσης μεταλλικές χάντρες από φθηνά υλικά όπως π.χ. ζάμακ, η πιο ακριβές π.χ. από ασήμι.

Ένα βραχιόλι κατασκευασμένο από χάντρες που περάστηκαν σε πετονιά, δύο μεταλλικά στοιχεία για κούμπωμα, και διάφορα όστρακα κρεμασμένα

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει ασημενια κοσμηματα με χάντρες είναι ελάχιστος. Συγκεκριμένα με τρία πενσάκια και ένα κοφτάκι για σύρμα μπορεί να γίνει η αρχή. Αν βέβαια κάποιος αποφασίσει να συνεχίσει και να προσπαθήσει για πιο πολύπλοκες κατασκευές, θα πρέπει να προμηθευτεί επιπλέον εξοπλισμό.

Το μυστικό για να συντηρείτε τα ασημενια κοσμηματα, είναι να τα διατηρείτε καθαρά, ακόμη και αν  τα φοράτε μέρα νύχτα, και δεν τα αποχωρίζεστε λεπτό! Ένα συχνό, καλό, καθάρισμα και βούρτσισμα, θα σας γλυτώσουν απο τα χρήματα που  θα ξοδεύατε σε εναν ειδικό για να σας τα γυαλίσει!

Ο καθαρισμός των κοσμημάτων μπορεί να γίνει είτε με  χημικές ουσίες (σε κοσμηματοπωλεία), είτε με ειδικά μαντηλάκια και πανάκια,  είτε με τη χρήση οδοντόκρεμας. Τα δαχτυλίδια είναι αυτά, που λόγω της συχνότερης χρήσης, χάνουν πιο γρήγορα τη λάμψη τους. Το νερό, το σαπούνι αλλά και η σκόνη,  συντελούν στο να «βρωμίσουν» τα αγαπημένα αυτά κοσμήματα σας.

Τις φυσικές πέτρες, όπως το μαργαριτάρι, καλό είναι να το καθαρίζετε με τα ειδικά πανάκια. Όλα τα υπόλοιπα ασημενια κοσμηματα , είτε με ημιπολύτιμους λίθους, είτε με ψεύτικες πέτρες, είτε ακόμη και αυτά με αληθινά διαμάντια, μπορείτε  να τα τρίψετε με μια οδοντόβουρτσα, αφού πρώτα πάνω της απλώσετε οδοντόκρεμα.

Αφού τα τρίψετε με μικρές, απαλές και κυκλικές κινήσεις, ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό για να φροντίσετε να εξαφανιστεί και το τελευταίο υπόλειμμα οδοντόκρεμας. Για τα κολιέ σας, προτιμήστε  τα ειδικά πανάκια ή τα καθαριστικά κοσμημάτων ή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και τα δύο μαζί. 0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας