Πώς μπορώ να εκτιμήσω την κατανομή λίπους στο σώμα μου;Λέμε ότι η ύπαρξη περισσότερου λίπους από το κανονικό δημιουργεί προβλήματα στην υγεία. Όμως, μόνο από το επιπλέον βάρος εξαρτάται ο κίνδυνος για την υγεία;

Όχι, δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ύπαρξη περιττού βάρους αλλά και ο τρόπος που είναι κατανεμημένο αυτό το επιπλέον βάρος στο σώμα. Ανάλογα με την κατανομή του λίπους στο σώμα διακρίνουμε 2 τύπους κατανομής του λίπους :

α) ανδροειδής παχυσαρκία ή ανδρικού τύπου ή μήλου. Το λίπος είναι συσσωρευμένο στον κορμό παρά στα άκρα (μεγαλύτερη κοιλιά από την περιφέρεια).Είναι πιο συχνή στους άνδρες. Στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως σε περιπτώσεις με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος(β΄βαθμός παχυσαρκίας κ άνω).

β)γυναικοειδής παχυσαρκία ή γυναικείου τύπου ή αχλάδι. Το λίπος είναι συσσωρευμένο στην περιφέρεια (γοφοί) παρά στην κοιλιά. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αν και δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και σε άνδρες.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με περισσότερο λίπος στον κορμό (ανδροειδής παχυσαρκία) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και έχουν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τα άτομα που έχουν το λίπος συσσωρευμένο στην περιφέρεια.

Αυτό εξηγεί ενδεχομένως γιατί οι γυναίκες, ενώ έχουν, κατά μέσο όρο, διπλάσιο λίπος από τους άνδρες, ζουν περισσότερο και εμφανίζουν λιγότερο συχνά μεταβολικά νοσήματα.

Πώς μπορώ να εκτιμήσω την κατανομή του λίπους στο σώμα μου;

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανής η κατανομή λίπους. Για να μπορέσουμε όμως να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τη κατανομή υπάρχει ένας απλός τρόπος : διαιρούμε την περιφέρεια της μέσης προς την περιφέρεια των γλουτών (Waist to Hip Ratio- WHR). Έτσι δεν βλέπουμε μόνο την κατανομή αλλά και το επίπεδο κινδύνου για την υγεία (βλέπε πίνακα παρακάτω). Περισσότερα3
Μέσος Όρος: 3 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα


Έλεγχος βάρους - υγιεινή διατροφή

Ενδιαφέρεσαι για έλεγχο βάρους ή υγιεινή διατροφή?
επικοινώνησε μαζί μου.
κιν.: 6944896690 Κα Ψαρρά ή mail: harris-p.14@hotmail.com

Προσοχή σε προσπάθειες παραπλάνησης του κοινού

Να εμπιστεύεστε μόνο τους επαγγελματίες διαιτολόγους-διατροφολόγους για τον έλεγχο του βάρους σας, διατροφική αντιμετώπιση ασθενειών, λιπομέτρηση κλπ. Παρακάτω παραθέτω το δελτίο της τύπου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας, για τους μη ειδικούς που παραπλανούν το κοινό και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του.

Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας

-------------------------------------------------------------

Δελτίο τύπου ΕΔΔΕ
Αθήνα 10/02/2012
Αριθμ. Πρωτ 160

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα παραπληροφόρησης του κοινού και των πολιτών από άτομα που παρουσιάζονται σαν σύμβουλοι ευεξίας ή σύμβουλοι διατροφής ή Προσωπικοί Σύμβουλοι Ευεξίας ή χρησιμοποιούν όρους που παραπέμπουν σε ειδικούς διατροφής. Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν την χρήση προϊόντων (χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής) με σκοπό τον έλεγχο βάρους και την αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφή τους.

Πολλές φορές προσεγγίζουν το κοινό κάνοντας μέρος της διαδικασίας της διατροφικής αξιολόγησης (πχ ανάλυση σώματος-λιπομέτρηση), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και εφόδια, προβάλλοντας σαν στοιχεία επιστημονικής κατάρτισης, την παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων προώθησης πωλήσεων, γενικών αρχών διατροφής. Να τονίσουμε ότι αυτοί που μπορούν να κάνουν διατροφική αξιολόγηση σύμφωνα με τη Νομοθεσία είναι οι επαγγελματίες διαιτολόγοι, (όπως περιγράφεται στα: ΦΕΚ Α.221.29-10-97, ΦΕΚ Α.36,7-2-89).

Μάλιστα προωθούν και πωλούν προϊόντα με την χρησιμοποίηση παραπλανητικών μεθόδων χρησιμοποιώντας ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται τα συστήνουν συστηματικά (Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες διαιτολόγοι κα), κάτι που αντιτίθεται στο νόμο περί Προστασίας του Καταναλωτή ( άρθρα 9γ, 9δ, 9ε, 9στ του Ν:3587,10-7-2007). Επίσης, τακτικά χρησιμοποιούνται επιθετικές εμπορικές τακτικές (περιγράφονται στα άρθρα 9ζ, 9η του Ν: 3587,10-7-2007), με επισκέψεις στο χώρο κατοικίας του καταναλωτή, με συνεχή και ανεπιθύμητη πολλές φορές άγρα πελατών σε δημόσιους χώρους, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων εξ αποστάσεως.

Προειδοποιούμε δε το κοινό και τους καταναλωτές ότι η εφαρμογή των «οδηγιών διατροφής», των «συμβουλών ευεξίας», των «προγραμμάτων ευεξίας» και γενικά των συμβουλών από τέτοια άτομα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς δε δίδονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Σαν ελάχιστο μέτρο αυτοπροφύλαξης από τις παραπλανητικές και μη επιστημονικές συστάσεις των κάθε λογής μη ειδικών προτείνουμε στους καταναλωτές να μη διστάζουν να ζητούν την επίδειξη ακαδημαϊκών τίτλων και όχι πιστοποιητικών παρακολούθησης σεμιναρίων ή ακόμα και πτυχίων ΙΕΚ, τα τελευταία κατοχυρώνουν μεν επαγγελματική άδεια με ορισμένα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ βοηθός διαιτολόγου) , δεν κατοχυρώνουν όμως τη δυνατότητα της διατροφικής αξιολόγησης ή μέρος αυτής (σύμφωνα με το ΦΕΚ 655/Β’/30-6-98 και την Ερμηνευτική Εγκύκλιο : Α5/οικ5797/21-10-98)

Υπενθυμίζουμε δε ότι οι μοναδικοί ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να προβαίνουν σε διατροφική αξιολόγηση, εκτίμηση της θρέψης και σύστασης ειδικών και μη προγραμμάτων διατροφής είναι οι:

Απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής διαιτολογίας των ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Σητείας και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό

Απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ισότιμων σχολών τους στο εξωτερικό.

Οι πολίτες και καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr και στο info@ed-de.gr για να αναζητούν επιστήμονες διαιτολόγους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την ΕΔΔΕ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και να καταγγέλλουν περιστατικά εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και κακής πρακτικής από μη ειδικούς.

Για την καλύτερη ενημέρωση τόσο των πολιτών, όσο και των καταναλωτών επισυνάπτουμε στην εν λόγω ανακοίνωση την αναφερόμενη νομοθεσία, όπως και φόρμες υποβολής αναφοράς προς το Συνήγορο του Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr).

Τέλος, καλούμε τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Υγείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και του επαγγελματία διαιτολόγου. Ενέργειες, που φτάνουν μέχρι και την άμεση παύση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 9θ του Ν: 3587,10-7-2007.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ η Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μανώλης Μανωλαράκης Μασαούτη Ειρήνη
-------------------------------------------------------------

Ενημερωθείτε για τα θέματα της διατροφής!    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας