Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα κοντινό σας πρόσωπο που βρίσκεται σε κατάθλιψηΘα χρειαστείτε

Αρκετή υπομονή και ενδιαφέρον για το άτομο αυτό.

 

Είναι δυσάρεστο να βλέπουμε ένα άτομο για το οποίο νοιαζόμαστε να βυθίζεται στη θλίψη και να μην ξέρουμε τι να πούμε ή τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη και όχι μόνο όσους πάσχουν από μείζονα ή κλινική κατάθλιψη, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους. Για να βοηθηθείτε ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να υποστηρίξετε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που περνάει μία καταθλιπτική φάση πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα.

Τι είναι η κατάθλιψη


Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που το κοντινό σας άτομο περνάει. Εξωτερικά η κατάθλιψη θα μπορούσε να μοιάζει με μία απλή θλίψη - αυτή δηλαδή που αγγίζει τη ζωή όλων μας κατά καιρούς και μας ρίχνει την ψυχολογική διάθεση. Η κατάθλιψη όμως είναι μία πιο ακραία κατάσταση όπου τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο, τα συναισθήματα είναι πιο έντονα και η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Για να καταλάβουμε την διαφορά βλέπουμε για παράδειγμα πως ένα άτομο που είναι λυπημένο ίσως να μην μπορέσει να μελετήσει για λίγες μέρες, να μην βγει με τους φίλους του το Σαββατοκύριακο ή και να λήψει ακόμα κάποιες μέρες από το σχολείο ή την εργασία του. Αντίθετα ένα άτομο που έχει κατάθλιψη μπορεί να μην μελετήσει για ολόκληρες βδομάδες, να αποφεύγει την επαφή με τους φίλους και την οικογένειά του για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα μπορεί να χάσει την δουλειά του.

Η κατάθλιψη δεν είναι θλίψη. Η θλίψη είναι κοινή ή κανονική και πολλοί θα πουν ακόμα και σημαντική για μας τους ανθρώπους. Ίσως να είναι εύκολο να φτιάξετε το κέφι με ανέκδοτα σε ένα θλιμένο φίλο σας. Η κατάθλιψη όμως είναι μια ιατρική ασθένεια ή διαταραχή που μπορεί μερικές φορές να είναι καταστροφική για το ίδιο το άτομο. Δεν μπορείτε να πήσετε με τα λόγια για να αποσπάσετε ένα άτομο από την κατάθλιψη όπως δεν μπορείτε να αποσπάσετε κάποιον με τον ίδιο τρόπο από την γρίπη γιατί και τα δύο είναι ασθένειες. Συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν ξέρουν γιατί έχουν αυτό το συντριπτικό συναίσθημα απόγνωσης ή αντίθετα γιατί τους έχει κυριεύσει μία ακραία απάθεια.

Δυστυχώς , η κατάθλιψη είναι δύσκολο ακόμα και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να διαγνωστεί και να θεραπευτεί δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της ασθένειας όπως εξουθενωτικές μείζονες καταθλίψεις ή ακόμα πιο ειδικές μορφές όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ( ΕΔΕ) και η κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Τα σημάδια της κατάθλιψης διαφέρουν επίσης σε κάθε άτομο το οποίο μπορεί να δείχνει ακραία θλίψη, ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση ή απλώς ένα αίσθημα ψυχικού κενού.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε


Είναι δύσκολο για εσάς απ'έξω να μην γνωρίζετε γιατί κάποιος για τον οποίο νοιάζεστε ξαφνικά είναι ψυχικά πεσμένος και δεν απολαμβάνει πλέον πράγματα που συνήθιζε ή που θα έπρεπε να απολαμβάνει στη ζωή του. Ως κοντινός του άνθρωπος το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε εκεί για το άτομο αυτό και να τον ακούτε. Κατ'αρχήν να είστε ειλικρινείς μαζί του και να του εκφράσετε τις ανησυχίες σας, μπορείτε επίσης να σημειώνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές παρατηρείτε στη συμπεριφορά, τη διάθεση ή την προσωπικότητά του και στη συνέχεια να προσπαθείσετε να μιλήσετε για αυτές μαζί του.

Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως θλίψη, ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές στον ύπνο και ούτω καθ'εξής, γι'αυτό ίσως θα ήταν καλύτερο αντί να προσπαθήσετε να εξακριβώσετε αν το κοντινό σας άτομο έχει κατάθλιψη βασιζόμενοι σε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε σε προηγούμενη παράγραφο, να σημειώνετε εάν υπάρχει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, τη διάθεση ή την προσωπικότητά του.

Αν τελικά παρατηρήσετε κάποια αλλαγή, καλή αρχή θα ήταν να συζητήσετε με το άτομο αυτό για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του, πράγμα που πιθανόν να έχει ανάγκη και το ίδιο και να είναι έτοιμο να συζητήσει μαζί σας για την συναισθηματική του κατάσταση. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την συζήτηση λέγοντάς του: "έχω παρατηρήσει ότι είσαι πολύ πεσμένος ψυχολογικά τελευταία, είναι κάτι που σε ενοχλεί; ". Αποφύγετε να του προσφέρετε συμβουλές ή να προσπαθήσετε να «διορθώσετε» το πρόβλημά του. Αν το άτομο τελικά θέλει να μιλήσετε, δείξτε του ότι αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του λέγοντάς του για παράδειγμα: "Αυτό που μου είπες όντως ακούγεται δύσκολο. Λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι ...", χωρίς να προσφέρετε συμβουλές ή κοινοτοπίες του τύπου ("Θα το ξεπεράσεις ! ", "Κοίτα και την θετική μεριά του πράγματος", "Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά λάθος με εσένα, όλα είναι στο κεφάλι σου", κ.λ.π.). Θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημά του, η δουλειά σας είναι να γίνετε καλύτερος ακροατής και απλά να είστε εκεί για το πρόσωπο αυτό.

Σιγουρευτείτε ότι ξέρει πως είστε εκεί για αυτόν. Αν το κοντινό σας άτομο αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή δεν θέλει να μιλήσει, μην το πιέσετε να παραδεχτεί ότι είναι καταθλιπτικό, αντ 'αυτού μείνετε σε συχνή επαφή μαζί του μέσω email ή σύντομων κλήσεων για να του πείτε ένα γεια, όπως ακριβώς δηλαδή θα κάνατε αν ένα κοντινό σας πρόσωπο θρηνούσε. Ακόμα μπορείτε να δείξετε την υποστήριξή σας προσφέροντας να κάνετε κάτι μαζί με το άτομο αυτό. Βοηθήστε αν μπορείτε το καταθλιπτικό άτομο να καταλάβει τι είναι η κατάθλιψη. Θα βοηθήσει αν του δείξετε πως η κατάθλιψη δεν είναι ούτε σημάδι αδυναμίας, ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται, ή κάτι που πρέπει να κρύβει και πως δεν είναι μόνος σε αυτό, ότι τα συναισθήματα αυτά δεν θα διαρκέσουν για πάντα και ότι η κατάστασή του είναι θεραπεύσιμη. Ζητήστε τη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Μπορείτε να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία (π.χ. ένα σχολικό σύμβούλο ή βρίσκοντας έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο απλά ανοίγοντας τις μικρές αγγελίες ) για να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε την καλύτερη τακτική για να βοηθηθεί το καταθλιπτικό άτομο και να ζητήσετε και από τους κοινούς που έχετε με εκείνο φίλους να κάνουν το ίδιο.0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας