Πώς μετατρέπω αρχεία video τύπου mov από την ψηφιακή κάμερα σε avi σε λειτουργικό linuxΘα χρειαστείτε

Λειτουργικό Σύστημα Linux με εγκατεστημένο το πακέτο ffmpeg

Η μετατροπή των αρχείων βίντεο τύπου .mov που δημιουργούνται με μια ψηφιακή κάμερα μπορούν εύκολα και γρήγορα να μετατραπούν σε αρχεία με κατάληξη .avi με ταυτόχρονη συμπίεση, ώστε να μικρύνει κατά πολύ το αρχικό τους μέγεθος. Η μετατροπή γίνεται με μία εντολή που αξιοποιεί το πακέτο ffmpeg, ένα εργαλείο μετατροπής, εγγραφής και streaming αρχείων ήχου και βίντεο. Μπορούμε λοιπόν σε μια κονσόλα (τερματικό) να πληκτρολογήσουμε την παρακάτω εντολή:

 ffmpeg -i 00001.mov -g 60 -vcodec msmpeg4v2 -acodec pcm_u8 test.avi

όπου με έντονα γράμματα έχουν σημειωθεί οι ονομασίες του αρχικού και τελικού αρχείου αντίστοιχα, τα οποία και πρέπει να αλλάξουμε ανάλογα στη δική μας περίπτωση. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα δίνοντας την εντολή στο τερματικό έτσι όπως είναι ακριβώς από πάνω (με τα ονόματα αρχείων που θέλουμε) θα πρέπει να βρισκόμαστε στο φάκελο όπου υπάρχει και το αρχικό αρχείο βίντεο (στην προκειμένη περίπτωση το 00001.mov).

Μια άλλη λύση είναι να αντιγράψουμε σε ένα καινούριο αρχείο κειμένου την εντολή και όποτε θέλουμε να ανοίγουμε  το αρχείο και να αλλάζουμε μόνο τις ονομασίες των αρχείων. Σε αρκετούς file managers στο linux(π.χ. στο Nautilusπου έχει κάθε διανομή με γραφικό περιβάλλον Gnome) μπορούμε να ορίσουμε για ένα αρχείο κειμένου αν θαανοίγει με έναν κειμενογράφο ή θα εκτελείται στην κονσόλα ή ακόμη αν θα γίνετε ερώτηση στο χρήστη τι θέλει να κάνει από τα δύο. Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε, αφού κλείσουμε το αρχείο κειμένου μετά την επεξεργασία μας, να κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο και να επιλέξουμε να εκτελεστεί στην κονσόλα απευθείας. Σε λίγα λεπτά ανάλογα και με το μέγεθος του αρχείου, θα έχουμε έτοιμο το τελικό αρχείο!

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μαζική μετατροπή αρχείων θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε την τελευταία μέθοδο με το αρχείο κειμένου. Πρώτα το επεξεργαζόμαστε ώστε να βάλουμε πολλές φορές την εντολή (1 για κάθε αρχείο) τη μία κάτω από την άλλη, αλλάζοντας κάθε φορά τις ονομασίες των αρχείων και κλείνουμε τον κειμενογράφο. Τέλος, με διπλό κλικ στο αρχείο κειμένου και επιλέγοντας την εκτέλεσή του από την κονσόλα σε λίγη ώρα όλα τα αρχεία βίντεο θα είναι έτοιμα!5
Μέσος Όρος: 5 (4 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας