Πως επισκευάζω τη motherboard ενός laptopΘα χρειαστείτε

Ένα πιστόλι θερμού αέρα

Θερμομονωτικό υλικό 

 

Θερμοαπαγωγική πάστα

Ένας χαλασμένος φορητός υπολογιστής είναι στις μέρες μας πολύ συχνό φαινόμενο. Συνήθως οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν σημαντικά τον χρόνο ζωής ενός φορητού υπολογιστή. Αρκετά laptop έχουν ενσωματωμένα κάποια από τα λειτουργικά τους στοιχεία (όπως κάρτες γραφικών) καθιστώντας αδύνατη την αντικατάστασή τους.

Συνήθως η αντικατάσταση ή η επισκευή μιας motherboard είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Υπάρχει όμως και μια πιο "εμπειρική" μέθοδος επισκευής μιας μητρικής.

Σημάδια χαλασμένης motherboard:

1) Επανεκκινήσεις πριν ή αμέσως μετά το POST.

2) Περίεργες γραμμές ή χρώματα στην οθόνη (αφορά κατεστραμμένες κάρτες γραφικών).

3) Καμία ανταπόκριση στο πάτημα του κουμπιού τροφοδοσίας (προσοχή, αυτό μπορεί να σημαίνει και χαλασμένο σύστημα τροφοδοσίας.

Συνήθως οι βλάβες αυτές οφείλονται στην φθορά από την υψηλή θερμοκρασία των κολλήσεων που έχουνε γίνει στο κύκλωμα με αποτέλεσμα να μην κάνουν αλή επαφή

Διαδικασία επισκευής.

Αποσυναρμολογούμε τον φορητό

Αν έχουμε βγάλει τελείως την μητρική πλακέτα την τοποθετούμε πάνω σε σημείο που δεν θα το επηρεάσσει η υψηλή θερμοκρασία (π.χ. μέσα σε ένα ταψί). Αν πάλι το να βγάλουμε την μητρική μας φάνηκε μπελάς προσέχουμε πάρα πολύ να προστατέψουμε τα πλαστικά μέρη του φορητού για να μη λιώσουν.

Με ένα πιστόλι θερμού αέρα (όχι πιστολάκι μαλλιών, υπάρχουν ειδικά πιστόλια) θερμαίνουμε τη gpu αν είναι κάρτα γραφικών ή το chipset αν είναι πρόβλημα motherboard για 5-8 λεπτά περίπου.

 

Ο συγγραφέας του άρθρου αποποιείται τυχών ευθυνών σε περίπτωση κακής πρακτικής των συμβουλών που παραθέτει εδώ πέρα. Ο αναγνώστης εκτελεί τα γραφόμενα με δική του ευθύνη.

Τι να προσέξετε !!

1) Όταν επανατοποθετήσουμε το σύστημα ψύξης πρέπει απαραίτητα να βάλουμε καινούρια θερμοαπαγωγική πάστα σε επεξεργαστή, chipset, gpu.

2) Υπενθυμίζω πάλι τη σημασία της απομόνωσης των πλαστικών από την υψηλή θερμοκρασία. Ο θερμός αέρας έχει την τάση να διαχέεται κι εσείς μπορεί να στοχεύετε την gpu και να διαπιστώσετε σε κάποια στιγμή ότι παραδίπλα το περίβλημα του laptop έχει γίνει μαρμελάδα.

3) Μπορείτε πριν επανασυναρμολογήσετε το φορητό να τοποθετήσετε τις μνήμες και το καλώδιο τροφοδοσίας για να δείτε αν επισκευάστηκε. Χρειάζεται ένα μικρό ακροβατικό με τα χέρια καθότι το κουμπί τροφοδοσίας θα βρισκεται από κάτω και θα πρέπει να ανασηκώνετε με το ένα χέρι το laptop και να πατάτε το κουμπί με το άλλο.

4)  Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά αν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκόμενο. Ωστόσο αν και η δεύτερη φορά δεν τελεσφορήσει πολύ πιθανόν το πρόβλημα είτε να έχει αλλού την αιτία του είτε να μη διορθώνεται.

5) Η επισκευή αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό, μπορεί και όχι. Εϊναι όμως μια φτηνή λύση ανάγκης.

6) Αν δεν έχετε πιστόλι θερμού αέρα κι αισθάνεστε τυχεροί μπορείτε να δοκιμάσετε με το πιστολάκι. Κάποιοι άλλοι βάζουν τη μητρική στον φούρνο στους 300 C.  Προσωπικά δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά σε μια χαλασμένη motherboard δεν έχεις τίποτα να χάσεις.

7. Το Youtube έχει αρκετά βιντεάκια για αυτή τη μέθοδο (αγγλιστί ονομάζεται reflow). Καλό είναι να τα παρακολουθήσετε πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση και αναζητήστε αν κάποιος έχει κάνει κάτι ανάλογο για το συγκεκριμένο τύπο της motherboard που έχετε. Εδώ παραθέτω ένα μικρό δείγμα από αυτά τα βιντεάκια http://www.youtube.com/watch?v=bSCb_ZjdpLk5
Μέσος Όρος: 5 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας