Οι πρώτες 100 μέρες της ζωήςΗ αγάπη, το τρυφερό άγγιγμα, η στοργή, τα γλυκόλογα, τα χάδια σας, η φροντίδα.... ιδού, σε μια τυχαία σειρά, όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά. Επειδή, όμως, κάθε στιγμή της ζωής τους και ειδικότερα ο πρώτος καιρός θα είναι γεμάτα με νέες εμπειρίες και συναισθήματα, ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε και να περιμένετε, αλλά και να θυμάστε τις μικρές και τις μεγαλύτερες αλλαγές και εκπλήξεις που σας επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες.

Ώρα 0.
Από τη μήτρα στην αγκαλιά σας.
Το τέλος του τοκετού πλησιάζει... Το μωρό σας θα αντικρίσει τον κόσμο και αμέσως θα βρεθεί, ασφαλές και ζεστό, στην τρυφερή αγκαλιά σας. Ένα μοναδικό δώρο ζωής που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας είναι η συλλογή αίματος από τον ομφάλιο λώρο, κάτι που θα γίνει στη διάρκεια του τοκετού. Το αίμα αυτό περιέχει αρχικά κύτταρα του οργανισμού του μωρού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγεία στο ίδιο το παιδί και ενδεχομένως σε κάποιο αδερφάκι του. Ο γυναικολόγος σας πρέπει να είναι ενημερωμένος για την απόφαση σας ώστε να δρομολογηθούν οι κατάλληλες διεργασίες την ώρα του τοκετού.

Ημέρα 1η
Η αρχή της ζωής!
Η γέννηση του πολυαναμενόμενου μωρού σας είναι γεγονός και σιγά-σιγά αρχίζετε να το συνειδητοποιείτε. Το αγγίξατε, το κρατήσατε στην αγκαλιά σας, το μυρίσατε, το χαϊδέψατε, το κανακέψατε.... Μια υπέροχη περιπέτεια ζωής ξεκίνησε ήδη και θα κρατήσει για πάντα.

Ημέρα 2η
Το πρώτο μου ημερολόγιο.
Μπορεί τώρα να πιστεύετε με βεβαιότητα πως θα θυμάστε με όλες τις λεπτομέρειες τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν πολλά γεγονότα (η κούραση, η αγωνία για το πρωτόγνωρο και ο καταιγισμός νέων εμπειριών δεν βοηθούν καθόλου τη μνήμη μας). Ένα πολύ ωραίο δώρο, λοιπόν, που μπορείτε να ζητήσετε από τους αγαπημένους σας ή να κάνετε εσείς στον εαυτό σας, είναι ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όλες τις μικρές και μεγαλύτερες προόδους στη ζωή του μωρού, όλες του τις "πρωτιές" αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας αυτή την περίοδο.

Ημέρα 4η
Πόσο νυστάζω!
Η κύρια δραστηριότητα του νεογέννητου είναι να κοιμάται και μπορεί να περνά κοιμισμένο μέχρι και 20 ώρες την ημέρα. Πολλά νεογέννητα ξυπνούν μόνο για να φάνε και ξανακοιμούνται αμέσως μετά (ή, συχνότερα, κατά τη διάρκεια του γεύματος τους) ενώ άλλα νυστάζουν τόσο που σχεδόν δεν ξυπνάνε καθόλου τις πρώτες μέρες. Μην σας ανησυχεί αυτό, η φύση έχει προβλέψει ώστε να ξεκουραστείτε εσείς και το μωρό σας από την περιπέτεια του τοκετού. Αν το παιδί σας έχει γεννηθεί πρόωρα, μπορεί ο παιδίατρος να σας συστήσει να το ξυπνάτε κάθε 2-2,5 ώρες για το γεύμα του μέχρι να φτάσει στο βάρος των τριών κιλών.

Ημέρα 5η
Μαζί στο σπίτι.
Η επιστροφή στο σπίτι συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά και ανυπομονησία από τη μια πλευρά, αγωνία και άγχος από την άλλη. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Όλες οι γυναίκες πέρασαν τις πρώτες ημέρες του πανικού στο σπίτι με το πρώτο τους παιδί και όλες τα πήγαν μια χαρά. Γιατί όχι κι εσείς!

Ημέρα 6η
Η περιποίηση του αφαλού.
Για να "πέσει" το κολόβωμα του κομμένου ομφάλιου λώρου και να αποκαλυφθεί ο αφαλός του μωρού σας, θα χρειαστούν γύρω στις 10 ημέρες. Το κολόβωμα θα ξεραθεί και θα κλείσει πολύ γρηγορότερα αν το αφήνετε όσο περισσότερο γίνεται εκτεθειμένο. Κυρίως, αποφύγετε να το σκεπάζετε με πλαστικά βρακάκια και πάνες και, αν βραχεί, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά. Προτού φύγετε από το μαιευτήριο θα σας έχουν δείξει πως να το καθαρίζετε, αλλά θα σας δείξει ξανά ο παιδίατρος σας στην πρώτη επίσκεψη. Συνήθως καθαρίζουμε απαλά το κολόβωμα και την περιοχή γύρω του με βαμβάκι εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα και προτού ντύσουμε ξανά το μωρό βεβαιωνόμαστε πως έχει στεγνώσει καλά η περιοχή. Αν παρατηρήσουμε ερεθισμό, πρήξιμο ή ροή πύου από το κολόβωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο αμέσως.

Ημέρα 7η
Η επίσκεψη του παιδιάτρου.
Από εδώ και πέρα ο παιδίατρος θα γίνει ένας από τους πιο κοντινούς σας συμβούλους και η σχέση αυτή θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή από μαιευτήριο. Συνήθως, ο γιατρός επισκέπτεται τα νεογέννητα στο σπίτι ή θα σας ζητήσει να πάτε στο ιατρείο του κάποια στιγμή που δεν θα υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην αναμονή, ώστε να μην κολλήσει το μωρό σας κάποια ίωση. Τι θα ελέγξει στην πρώτη επίσκεψη:
Θα κάνει μια γενική εκτίμηση της σωματικής διάπλασης, του μυΪκού τόνου και των αντανακλαστικών του μωρού.
Θα το ακροαστεί και θα ελέγξει τα γεννητικά του όργανα, τη μύτη και τα αφτιά.
Επίσης, θα σας μιλήσει γενικά για τη φροντίδα του μωρού, τη διατροφή του, για τις συνθήκες στο περιβάλλον του σπιτιού (θερμοκρασία, αερισμός του χώρου και κυρίως την αποφυγή επισκέψεων) και θα είναι στη διάθεση σας για τυχόν απορίες (δεκάδες!).
Ημέρα 8η
Κι αν κρυώνει;
Ένας γενικός κανόνας, που μπορεί να σας βοηθήσει όλο το επόμενο διάστημα, είναι πως το μωρό σας χρειάζεται τα ίδια ρούχα με εσάς, συν ένα "στρώμα" παραπάνω. Αν δηλαδή εσείς είστε εντάξει όταν κάθεστε στον καναπέ σας φορώντας ένα μπλουζάκι και μια λεπτή ζακέτα, τα ίδια θα χρειάζεται το μωρό σας (το φανελάκι του, ένα λεπτό φορμάκι και μια ζακέτα ή μια κουβέρτα με αραιή πλέξη). Όταν είναι ξύπνιο στο κρεβάτι ή στο ριλάξ του μπορείτε να του ρίχνετε ένα φανελένιο σεντονάκι ή μια λεπτή κουβέρτα στα πόδια του, ενώ όταν το σηκώνετε από το κρεβάτι μπορείτε να του βάζετε αραιοπλεγμένα καλτσάκια πάνω από το φορμάκι και μια λεπτή ζακέτα.

Ημέρα 9η
Ώρα για καθαριότητα.
Τώρα το χειμώνα δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάθε μέρα μπάνιο το μωρό σας και το λούσιμο μπορεί να γίνεται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Καλό είναι όμως να καθαρίζετε καθημερινά το πρόσωπο του και τα μάτια του. Για το πρόσωπο θα χρησιμοποιήσετε μια νωπή, μαλακή πετσέτα. Μην ξεχάσετε την περιοχή κάτω από το λαιμό του αλλά σκουπίστε τη καλά με μια στεγνή πετσέτα για να μην ερεθιστεί. Όταν μεγαλώσει λίγο και αρχίσει να κάνει χαριτωμένες "δίπλες" κάτω από το λαιμό, θα χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα και μεγάλη προσοχή στο στέγνωμα για να μην συγκαεί. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για όλη την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Για να καθαρίσετε τα μάτια βρέχετε λίγο βαμβάκι με δροσερό, βρασμένο ή αποστειρωμένο νερό και σκουπίζετε το κάθε μάτι, επάνω και κάτω, από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία. Χρησιμοποιείτε άλλο βαμβάκι για κάθε σκούπισμα και κάθε μάτι, για να μην εξαπλωθεί τυχόν μόλυνση.

Ημέρα 10η
Βουλωμένη μυτούλα; Υπάρχει λύση!
Το μωρό δεν μπορεί βέβαια να φυσήξει τη μύτη του και μια βουλωμένη μύτη μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό τον ύπνο του. Εντάξτε τον καθαρισμό της μύτης στη βραδινή σας ρουτίνα, ρίχνοντας μερικές σταγόνες ειδικό διάλυμα με φυσιολογικό ορό ή νερό θάλασσας σε κάθε ρουθούνι του μωρού.

 

http://mammael.blogspot.com/2010/02/100.html 2.8
Μέσος Όρος: 2.8 (5 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας