Ντετεκτιβ: Τα λαγωνικά του καπιταλισμούΝτετεκτιβ :
Τα λαγωνικά του καπιταλισμού
Είναι μια καλή εποχή να είναι κανείς εταιρικός ερευνητής.

Ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς κάποτε παρατήρησε: «Είναι δουλειά μου να γνωρίζω αυτά που δεν γνωρίζουν οι άλλοι.» Στις μέρες μας η δουλειά του ντετέκτιβ είναι μια τεράστια επιχείρηση. Χάρη στην παγκοσμιοποίηση, πολλές είναι οι εταιρίες που θα ήθελαν, αλλά δε γνωρίζουν το εξής: μήπως ο μελλοντικός μας συνεργάτης στην Τζακάρτα είναι απατεώνας;
Οι εταιρικοί ερευνητές οσφραίνονται τα γεγονότα, τα αναλύουν, τα μοιράζονται με τους πελάτες και επωφελούνται μεγάλα κέρδη. Παρόλα αυτά, για μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι αφιερωμένη στο να ανακαλύπτει την αλήθεια, πολύ λίγα είναι γνωστά για τους ιδιωτικούς ερευνητές. Έτσι ο ανταποκριτής σας πήρε ανά χείρας το μεγεθυντικό του φακό και βγήκε προς αναζήτηση των λαγωνικών του καπιταλισμού.
Το πιο γνωστό είναι η Kroll, που ιδρύθηκε από τον Jules Kroll, έναν πρώην βοηθό εισαγγελέα, το 1972. Μαζί με καμιά ντουζίνα αντιπάλους, μπορεί να αναλάβει υποθέσεις οπουδήποτε στον κόσμο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναπτύσσοντας ομάδες από πρώην αστυνομικούς και κατήγορους, κομπιουτεράδες, λογιστές, ερευνητές δημοσιογράφους και άλλους. Αυτές οι εταιρίες είναι τα μεγάλα σκυλιά των ιδιωτικών ερευνών. Η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει χιλιάδες μικρότερες. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, καθώς σε κάποιες χώρες είναι παράνομες.
Υπάρχει πολλή δουλειά τριγύρω. Εκχωρήσεις που συνδέονται με συγχωνεύσεις και αποκτήσεις, έχουν λιγοστεύσει μαζί με το πλήθος των συμφωνιών, αλλά άλλοι τομείς επεκτείνονται. Μια μεγάλη πηγή εργασιών είναι η αυξανόμενη περιπλοκότητα των εταιρικών ρυθμίσεων. Οι πολυεθνικές πότε δεν μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος υπάλληλός τους δεν έχει παραβιάσει τον νόμο Foreign Corrupt Practices Act της Αμερικής ή κάποιον άλλο νόμο κατά της δωροδοκίας. Τα τμήματα της εταιρικής συμμόρφωσης συχνά κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τις δικές τους έρευνες.
Μια αύξηση στις καταγγελίες δυσλειτουργιών έχει δημιουργήσει περισσότερη δουλειά. Το ίδιο έχει κάνει και η πίεση των Δυτικών εταιριών προς τις ανερχόμενες αγορές (βλ Schumpeter). «Είναι μια επιχείρηση που κερδίζουμε στην Αμερική, αλλά εξυπηρετεί στην Ασία, οδηγούμενη από την εξαγωγή της Δυτικής δεοντολογίας», λέει ο Tom Hartley, επικεφαλής της Kroll Advisory Solutions. «Έχουμε δει διψήφια αύξηση σε καθένα από τα τελευταία τέσσερα έτη».Ακόμα μία αυξανόμενη επιχείρηση είναι η δουλειά «δέουσας επιμέλειας», όπως οι τρέχοντες παρασκηνιακοί έλεγχοι στις εν δυνάμει προσλήψεις ή εταιρικούς συνεργάτες ενός πελάτη. Τον περασμένο χρόνο η Mintz Group, μια μεσαίου μεγέθους εταιρία με έδρα τη Νέα Υόρκη, διεξήγαγε περισσότερους από 20.000 ελέγχους, περί το 40% το 2010. «Λέμε στους πελάτες να επενδύουν διεθνώς, αλλά να ερευνούν τοπικά» λέει ο Jim Mintz, διευθυντής της εταιρίας. Μερικοί πελάτες ζητούν να γίνει έρευνα για τον καθένα με τον οποίο συνεργάζονται, ακόμη και για τους σωφέρ. Οι ντετέκτιβ επίσης προσλαμβάνονται για να ελέγξουν την προέλευση χρημάτων. Μαζί με τη διεθνή καταστολή της φοροδιαφυγής, οι εταιρίες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στο να κάνουν δουλειές με dodgers.
Ακόμη και η ύφεση δεν έχει βλάψει καθόλου τους εταιρικούς ερευνητές. Οι δύσκολοι καιροί συχνά εκθέτουν τις αδικοπραγίες προκαλώντας την κατάρρευση των απατών. Οι βιομηχανίες αναφέρουν αύξηση στις δίκες για απάτες, ανίχνευση περιουσιακών στοιχείων και δουλειές αφερεγγυότητας. Μεγαλοαπάτες που αξίζουν δημοσίευση, σαν αυτές που διεπράχθησαν από τους Bernie Madoff και Allen Stanford, υπενθυμίζουν στους εν δυνάμει πελάτες την ανάγκη τους για ασφάλεια.

Ακόμα μία αυξανόμενη επιχείρηση είναι η δουλειά «δέουσας επιμέλειας», όπως οι τρέχοντες παρασκηνιακοί έλεγχοι στις εν δυνάμει προσλήψεις ή εταιρικούς συνεργάτες ενός πελάτη. Τον περασμένο χρόνο η Mintz Group, μια μεσαίου μεγέθους εταιρία με έδρα τη Νέα Υόρκη, διεξήγαγε περισσότερους από 20.000 Οι μεγάλες δουλειές μπορούν να γίνουν παντού. Ο Kroll πρόσφατα διεξήγαγε έλεγχο στην αποτυχημένη τράπεζα της Kabul, από την οποία υπεξαιρέθηκαν σχεδόν 1 δις δολάρια, για την κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν. Η πελατιακή βάση αυξάνεται επίσης. Τα μεγάλα κεφάλαια και οι φίρμες ιδιωτικού δικαίου αναζητούν την νοημοσύνη. Στην Κίνα, όπου οι λογαριασμοί είναι αναξιόπιστοι, εξετάζουν τους στόχους αποκτήσεων με τη μίσθωση λαγωνικών για να πάρουν συνέντευξη από τους πρώην υπαλλήλους. Στην Post-Madoff, συνταξιοδοτικά κεφάλαια, κάνουν περισσότερη εργασία στις επενδύσεις τους, συχνά χωρίς εξωτερική βοήθεια, λέει ο Ken Springer της Corporate Resolutions, μιας ερευνητικής και συμβουλευτικής εταιρίας.
Γνωρίζετε τις μεθόδους μου. Εφαρμόστε τις.
Μια περίεργη ανάπτυξη είναι η αύξηση αυτού που αποκαλούμε «αυτό-οφειλόμενη επιμέλεια». Επιχειρηματίες από μέρη του κόσμου όπου η διαφθορά είναι διαδεδομένη, όπως στην Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική, προσλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευυπόληπτες εταιρίες εταιρικής νοημοσύνης για να τις ερευνήσουν - μερικές φορές με πλήρη πρόσβαση στα επιχειρησιακά τους αρχεία. Εάν ο ερευνητής τους δώσει καθαρό και υγιή λογαριασμό, μπορούν να τον δείχνουν στις τράπεζες, τους ρυθμιστές και τους πιθανούς επιχειρισιακούς συνεργάτες που μπορεί να τους αμφισβητούν. Ο επικεφαλής μιας εταιρίας ερευνών λέει πως κάτι τέτοιο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των εξόδων του γραφείου του στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές έχουν κεφαλαιοποιήσει στο πρόσφατο κύμα των κυβερνοεπιθέσεων. Κάποιοι αναφέρουν ετήσιο διπλασιασμό των κερδών στις ψηφιακές έρευνες. Η λιγότερο συναρπαστική ψηφιακή εργασία είναι πιθανόν η πιο επικερδής: η ηλεκτρονική ανακάλυψη, ή η ανάκτηση και επεξεργασία ηλεκτρονικών εγγράφων προς υποστήριξη προσφυγών στο δικαστήριο. Τα μέρη των μεγάλων υποθέσεων πρέπει να περάσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων ο ένας στον άλλο, ειδικά στην Αμερική. Για να μειώσουν τα έξοδα, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν εταιρίες με έξυπνη τεχνολογία για να συγκρατήσουν το ηλεκτρονικό υλικό προτού οι δικηγόροι αρχίσουν να το περιεργάζονται. Αυτό γίνεται με τη χρήση προγραμμάτων που φιλτράρουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και άλλα έγγραφα που είναι άσχετα - παρόλο που αυτή η «ρομποτική» εργασία πρέπει να υποστηριχθεί από την ανθρώπινη κρίση, λέει ο Vincent D'Eramo του Capstone Advisory.
Δεδομένα! Δεδομένα! Δεδομένα!
Το 2012 ο Kroll ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας R&D στην ηλεκτρονική ανακάλυψη και ανάκτηση δεδομένων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κος Hartley λέει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα του, ο ερευνητικός πυρήνας της εταιρίας, αυξήθηκε κατά 15% το 2011. Ο αριθμός των Πιστοποιημένων Ερευνητών Απατών (CFEs) αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 72% από το 2007 σε 37.400.
Η Kathy Lavinder, μια αρχιερευνήτρια, υπολογίζει ότι ο πόλεμος των ταλέντων έχει ανεβάσει τις τιμές για τα λαγωνικά και τους συμβούλους ασφαλείας κατά 20-25% από το 2010. Μέλη των ομάδων «αντιμετώπισης περιστατικών», που αναμένεται να μπουν σε ένα αεροπλάνο στη στιγμή και γι' αυτό είναι έτοιμοι να εξουθενωθούν, άρχισαν να ζητούν και να λαμβάνουν εγγυήσεις για περιστασιακές στιγμές μακριά από την καθημερινή τριβή για εκπαίδευση, λέει η Ms Lavinder.
Η επιλογή του εργοδότη έχει επεκταθεί καθώς καινούριες επιχειρήσεις έχουν εμφανισθεί, διακόπτοντας την καθιερωμένη τάξη. Εταιρίες φυσικής ασφάλειας, όπως οι Securitas, Allied Barton και Andrews International, προσπαθούν να προχωρήσουν σε έρευνες σαν έναν τρόπο για να αυξήσουν τα περιθώρια, που είναι στενά στον τομέα της φύλαξης. Οι μεγάλες λογιστικές εταιρίες, που καθοδηγούνται από την Deloitte, προσλαμβάνουν περισσότερα κυβερνο-λαγωνικά, παρόλο που η περισσότερη δουλειά τους είναι εσωτερική, π.χ. ο έλεγχος πελατών άλλων μελών της ομάδας. Μερικές ερευνητικές εταιρίες, μέσα σ' αυτές και η Kroll, έχουν δεχθεί λογιστικές επιθέσεις. Οι νομικές εταιρίες είναι εδώ και χρόνια πελάτες των ερευνητών, αλλά θέλουν και αυτοί να κάνουν πιο ιδιωτικές έρευνες. Απ' αυτή τη μεριά, κάποιες κάνουν συμφωνίες με ερευνητικές εταιρίες: τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Pepper Hamilton, μια Αμερικάνικη νομική εταιρία, απέκτησε μια μπουτίκ με μεγάλη υπόληψη, με επικεφαλής τον Louis Freeh, πρώην πράκτορα του FBI.
Οι περισσότεροι εταιρικοί ς είναι ιδιώτες και δημοσιεύουν λίγα οικονομικά στοιχεία. Η Kroll, πιθανώς η μεγαλύτερη εταιρία, είχε σκαμπανεβάσματα. Το ζενίθ της ήταν η πώλησή της το 2004 στη Marsh & McLennan, μια ασφαλιστική χρηματιστηριακή, για το ποσό των 1,9 δις δολαρίων. Μέχρι το 2010, όταν η Kroll πουλήθηκε στην Αlltegrity, μια εταιρία σεκιούριτι, η αξία της έπεσε κατά 40%. Ένα ανέβασμα ανάμεσα σε αυτές τις δύο συμφωνίες ήταν να αναλάβουν ως πελάτη τον Allen Stanford.
Την εταιρία τη θαυμάζουν ακόμα οι αντίπαλοί της, καθώς οι υψηλότερες θέσεις τους είναι κατειλημμένες από πρώην ανθρώπους της Kroll. Στις μέρες μας, όμως, πολλοί θεωρούν την καλύτερη στο χώρο την FTI Consulting, που επίσης τυχαίνει να είναι η μοναδική εταιρία που εμπορεύεται δημοσίως. Το εργαστηριακό και νομικό της τμήμα είχε έσοδα 177 εκ. δολάρια και περιθώρια κέρδους 17% τους πρώτους έξι μήνες του 2012. Μετά από δεκάδες μικρές αποκτήσεις, η FTI τώρα απασχολεί 3.800 άτομα. Ο προϊστάμενός της, Jack Dunn, έχει αρπάξει μερικές από τις καλύτερες δουλειές της Kroll. Η FTI κέρδισε πολλά από την δουλειά που βρήκε τα χρηματικά ίχνη του Mr Madoff. Δέκα χρόνια νωρίτερα η εταιρία Madoff θα είχε αναθέσει τη μερίδα του λεόντος στην Kroll. Η FTI επίσης αναλαμβάνει δουλειές σαν «εταιρικό μόνιτορ» ελέγχοντας αν εταιρίες που υποσχέθηκαν να διορθωθούν ως νομικό συμβιβασμό κρατούν το λόγο τους. Η επιχείρηση λατρεύει αυτές τις αναθέσεις: τυπικά κρατούν κανά δύο χρόνια παρέχοντας επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Ακόμη μια απειλή προς την παλιά τάξη έρχεται από την K2 Intelligence, που υποστηρίζεται από τον Mr Kroll και τη διαχειρίζεται ο γιος του, Jeremy. Αυτή ιδρύθηκε το 2009, όταν μία ρήτρα με την παλιά εταιρία έληξε. Στις μέρες μας, ο Mr Kroll ο νεότερος, τώρα 71, επικεντρώνεται περισσότερο στην Kroll Bond Ratings, μια προσπάθεια να διακόψει το ολιγοπώλιο.
Η Κ2 ξεκίνησε να αφήνει το σημάδι της, διενεργώντας την έρευνα για την υποτιθέμενη δωροδοκία που ώθησε την Alcoa, μια αμερικάνικη εταιρία αλουμινίου, σε μία συμφωνία 447 εκ. δολαρίων με την Alba, μια εταιρία από το Μπαχρέιν. Πεπεισμένος ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς με την τεχνολογική κατανόηση να «πουν την ιστορία» ερμηνεύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, ο Jeremy Kroll ένωσε τις δυνάμεις του με την Palantir, μια εταιρία λογισμικού ασφαλείας με προηγούμενους δεσμούς με το Paypal. Η Palantir και η Κ2 έχουν διεισδύσει μέσα σε 18Τerabytes, συναλλαγών, email και τηλεφωνικών αρχείων με την ελπίδα να ενώσουν τις τελείες για να υποστηρίξουν τη δίκη του Madoff ενάντια στους επενδυτές που πήραν περισσότερα από τη σκηνή Ponzi απ' όσα έβαλαν. Ένα πρόγραμμα σχεδιάζει οπτικούς ιστούς που δείχνουν το μήκος, τον προορισμό και άλλα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται από τον Mr Madoff και το προσωπικό του, και μετά ψάχνει για σχέδια.

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση όπου η τεχνολογία θα είναι απαραίτητη, είναι η καταπολέμηση των εσόδων από παράνομες ενέργειες. Οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση για να εντοπίζουν ύποπτες συναλλαγές, αλλά πνίγονται στα δεδομένα. Είναι πρόθυμες να ρίξουν πολλά χρήματα στο πρόβλημα διότι η ζημία αν δεν τα καταφέρουν θα είναι τεράστια. Για παράδειγμα τα 1,9 δις δολάρια που πλήρωσε πρόσφατα η HSBC για να ρυθμίσει τους ισχυρισμούς ότι υποκίνησε ξέπλυμα χρήματος από πελάτες στο Μεξικό και αλλού.
Ο Mr Springer της Corporate Resolutions περιγράφει ότι πολλές πρόσφατες αναθέσεις γύρισαν σε ένα παιχνίδι τεχνολογικού υπερθεματισμού με ύποπτους. Στη στιγμή, η ομάδα του πήρε το καλύτερο από έναν υπάλληλο της IT χωρίς όφελος που ήταν ύποπτος για απάτη, τοποθετώντας ένα μαύρο κουτί στο γραφείο του τη νύχτα, χρησιμοποιώντας πρώην ειδικούς της εθνικής ασφάλειας για να σπάσουν τον κωδικό του διαχειριστή και να μπουν μες στα email του. Σε πολλές περιπτώσεις το κλειδί είναι να συνδυάσει κανείς την ψηφιακή ιδιοφυία με τις παραδοσιακές ερευνητικές τεχνικές πραγματεύεται ο Mr Mintz. Μέρος της δουλειάς θα συνεχίσει να είναι «ο εντοπισμός της δυσαρεστημένης πρώην γραμματέως ή του λογιστή που ξέρει πού είναι θαμμένα τα πτώματα, και το να ξέρουμε πώς να τους αποσπάσουμε αυτές τις πληροφορίες», λέει.
Το σκυλί που γαύγισε τη σωστή στιγμή.
Ο Jeffrey Katz, ένας πρώην άνθρωπος της Kroll που ηγείται της London-based Bishop International, που ξεκίνησε ερευνώντας αξιώσεις στην ασφαλιστική αγορά της Lloyds, βλέπει νέες προοπτικές να ξεπετάγονται διαρκώς. Η εταιρία του ασχολείται με την πνευματική ιδιοκτησία, από την καταπολέμηση της παραχάραξης (όπως το να μαζεύει αποδείξεις για το πώς λειτουργούν ορισμένοι παραχαράκτες) έως το να αγοράζει εμπορικά σήματα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών πριν ξεκινήσουν μια καινούρια μάρκα. Αυτό πρέπει να γίνει ήσυχα, για να μην κινήσει υποψίες και ανεβάσει τις τιμές. Η Bishop έκανε καλή δουλειά για την Apple με ονόματα παρόμοια με το "iPad". Αλλά η βιομηχανία αντιμετωπίζει και προκλήσεις. Οι μεγάλοι πελάτες επιδιώκουν να χτίσουν τις δικές τους ερευνητικές ικανότητες, ειδικά στην κυβερνο-ασφάλεια, λέει ο Michael DuBose της Kroll, που διοικούσε το US Department of Justice's computer-crime division. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εξωτερική βοήθεια. Τα φράγματα για να μπει κανείς στα ψηφιακά εργαστήρια έχουν πέσει. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Μερικές μεγάλες αναθέσεις αποφασίζονται σε διαγωνισμούς ομορφιάς με 15 ή περισσότερους συμμετέχοντες.
Και ακόμη και αν η επιχείρηση επωφελείται βοηθώντας τους πελάτες να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία, μπορεί να περιμένει πιο σκληρούς κανόνες. Οι ιδιωτικοί ερευνητές  στη Βρετανία αντιμετωπίζουν πιθανούς κανονισμούς με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών της News Corporation. Στην Αμερική, το SEC και το Κογκρέσσο, μπορεί να έσφιξαν τους κανόνες στους ερευνητές που δουλεύουν για τα κορυφαία κεφάλαια, εκ των οποίων κάποιοι είναι ύποπτοι για εσωτερικό εμπόριο. Η δουλειά του εταιρικού ερευνητή δεν είναι παρά στοιχειώδης.

 0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας