Μυστικά για την αγορά πρώτης κατοικίαςΗ αγορά κατοικίας για έναν αρχάριο μπορεί να αποδειχτεί διαδικασία εξίσου μυστηριώδης με τη γέννηση του πρώτου παιδιού : το ίδιο χρονοβόρα (και δε μιλάμε για εφταμηνήτικο εδώ...), τρομακτική και απαιτητική σε προετοιμασία! Όπως πάντα, η άγνοια είναι ευτυχία αλλά η γνώση είναι δύναμη. Οπότε αν δε θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλό είναι να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την αγορά, τις τάσεις, τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια προτού αρχίσετε να υπογράφετε συμβόλαιο με το ευτυχισμένο χαμόγελο της άγνοιας στο πρόσωπό σας.. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας στην επιλογή της πρώτης κατοικίας κι όταν έχετε τελειώσει με αυτούς υπάρχουν και μερικοί ακόμα! 

Κοιτάξτε μακρύτερα από την τιμή! 

Αν ανήκετε στα 112 άτομα που μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας χωρίς δανειοδότηση, μπορείτε να προσπεράσετε αυτήν την παράγραφο και να διαβάσετε τα αθλητικά. Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα συμβόλαια ενός στεγαστικού δανείου πιθανότατα θα είναι το σημαντικότερο έγγραφο που θα υπογράψουμε ποτέ (για όσους δεν έτυχε να παντρευτούν ή να αποφυλακιστούν ποτέ). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι αρκετά κρίσιμο να κατανοήσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας πριν ακουμπήσετε το στυλό πάνω στη διακεκομένη γραμμή στο κάτω μέρος της σελίδας. Κοιτάξτε λίγο μακρύτερα από την απλή αναφορά του επιτοκίου (ειδικά αν είναι χαμηλότερο από τη συνηθη τιμή της αγοράς) και σημειώστε τυχόν πρόστιμα για καθυστερήσεις, την περίοδο εγγύησης για το συγκεκριμένο επιτόκιο (ή αν μετά από κάποιο διάστημα εκτοξεύεται με γεωμετρικούς ρυθμούς 4 ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου!) κι αναλυτικά κάθε χρέωση. Αναζητήστε προσεκτικά τους δανειοδοτικούς όρους για οποιαδήποτε κρυμμένη ή ασαφή χρέωση και ζητήστε πειστικές εξηγήσεις για οτιδήποτε δε σας φαίνεται δικαιολογήσιμο ή απολύτως νόμιμο. Μην το αμελήσετε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξετε να πληρώσετε ένα αρκετά σεβαστό ποσό λόγω τέτοιων χρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικευμένο νομικό στην μελέτη των συμβολαίων σας. (για να μην τον συμβουλευτείτε επειγόντως μετά την υπογραφή τους!) 

Πρώτα ξεχρεώστε, μετά αποταμιεύστε!

Ένα σύνηθες λάθος στο οποίο παρασύρονται συχνά οι αγοραστές πρώτης κατοικίας είναι να προσπαθούν να αποταμιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την προκαταβολή, αμελώντας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μια λάθος στρατηγική που οδηγεί στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να ελαχιστοποιήσετε τα χρέη πιστωτικών καρτών κι άλλων υποχρεώσεων που επιβαρύνονται με υψηλό τόκο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα χρήματα για προκαταβολή. Κι αυτό γιατί τέτοιες υποχρεώσεις αποβαίνουν “ακριβές” και περιορίζουν τελικά την αποταμιευτική σας ικανότητα. Όταν το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 14%, υπερδιπλάσιο δηλαδή του επιτοκίου οποιουδήποτε στεγαστικού γίνεται εύκολα κατανοητό ότι συμφέρει ασύγκριτα να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην αποπληρωμή των πρώτων! Επιπρόσθετα, χρέη τέτοιου είδους περιορίζουν και την δανειοληπτική σας ικανότητα καθώς μια συνηθισμένη τραπεζική τακτική είναι να μην επιτρέπεται οι υποχρεώσεις σας – που περιλαμβάνουν πληρωμές για πιστωτικές, δάνεια για αυτοκίνητο, φοιτητικά δάνεια καθώς και ασφάλειες – να υπερβαίνουν το 40% του ακαθάριστου εισοδήματός σας 

Βρήκατε σπίτι; Κρατήστε το!

Προσέξτε επίσης μην κατά τη διάρκεια του αγώνα για να οργανώσετε το χαρτομάνι και το γραφειοκρατικό χάος για την αγορά σπιτιού, ξεχάσετε το ίδιο το σπίτι! Καταλαβαίνουμε την καρμική σας βεβαιότητα ότι αυτό εδώ ακριβώς είναι “αυτό ακριβώς που ψάχνατε” αλλά ρίξτε ξανά μια ματιά στις μικροδιορθώσεις που ίσως απαιτηθούν για να γίνει όντως “τέλειο”. Φροντίστε όλες οι επιδιορθώσεις που απομένουν να ολοκληρωθούν πριν από τη διαδικασία αγοραπωλησίας. Τυχόν επιπλέον κόστη πρέπει να συμφωνηθούν επίσης πολύ πριν με ιδιοκτήτες ή κατασκευαστές, ελέγχοντας πάντοτε την σχετική πρόοδο των εργασιών. Πρέπει να είναι κάπως ενοχλητικό να μετακομίζεις στο καινούργιο σου σπίτι και να ανακαλύπτεις ότι τα μαστορέματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει!

Πόσο αντέχετε οικονομικά;

Αν διαβάζετε το παρόν χρησιμοποιώντας την wireless σύνδεσή σας ξαπλωμένος στο deck του ιστιοπλοικού σας και ρουφώντας αργά ένα Μαρτίνι, ξεχάστε το. Αντέχετε αρκετά. (ή πρέπει να επιστρέψετε το ιστιοπλοικό προτού καταλάβει ο ιδιοκτήτης του ότι λείπει από τη μαρίνα….). Η απάντηση τώρα στην αρχική μας ερώτηση είναι συνάρτηση δύο παραγόντων : ποιο είναι το ύψος του δανείου που μπορεί να σας χορηγηθεί και της προκαταβολής που μπορείτε να καταθέσετε για την αγορά; Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ο εξής η ετήσια επιβάρυνση δεν πρέπει να ξεπερνάει το 28% του ακαθάριστου εισοδήματός σας. (Θα έλεγα 30% αλλά δε θα φαινόταν τόσο πειστικό!). Μετά, απόφασίστε για το μέγεθος της προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψιν ότι πάντοτε προκύπτουν κάποια ενοχλητικά έξοδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ειχατε προβλέψει, που μπορεί να ανέλθουν και στο 2-4% της αξίας του ακινήτου. 

Μα αυτά τα ήξερα!

Ναι, είναι αλήθεια ότι τα μυστικά για μια πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα αγορά κατοικίας δεν είναι τόσο καλά φυλαγμένα όσο αυτά των Ναιτών Ιπποτών, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι παραμένουν μυστικά γιατί επιμένουμε να τα θυμόμαστε όταν πρόκειται να συμβουλέψουμε άλλους και να τα ξεχνάμε όταν έρχεται η στιγμή να προχωρήσουμε εμείς στην αγορά της! Θυμηθείτε: το βασικότερο όλων είναι να κάνετε μια ρεαλιστική αποτίμηση του χρόνου, της προσπάθειας και των χρημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτή χωρίς να αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να σας παρασύρει σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις. (αυτό, και να επιστρέψετε φυσικά το ιστιοπλοικό που λέγαμε στην προηγούμενη παράγραφο!)

 

Πηγή: Spitogatos.gr5
Μέσος Όρος: 5 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας