Μάθετε να διαβάζετε τα ευρήματα μιας μαστογραφίαςΘα χρειαστείτε

Κατανόηση της βαθμολογίας BI-RADS
Συζητήστε με το γιατρό σας για το αποτέλεσμα BI-RADS. Μπορούν να σας καθοδηγήσουν στα αποτελέσματα και να διατυπώσουν συστάσεις για μελλοντικές εξετάσεις ή θεραπεία.
Βαθμολογία BI-RADS Τι σημαίνει
 1. BI-RADS = 0 Τα αποτελέσματα είναι ασαφή ή ο ακτινολόγος θέλει μια άλλη εικόνα για σύγκριση. Θα χρειαστείτε άλλη μία μαστογραφία.
 2. BI-RADS = 1 Δεν ανιχνεύθηκαν ανωμαλίες.
 3. BI-RADS = 2 Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για τον καρκίνο, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για σύγκριση για μελλοντικές μαστογραφίες.
 4. BI-RADS = 3 Τα ευρήματα είναι πιθανώς καλοήθη. Μπορεί να χρειαστείτε μαστογραφία παρακολούθησης σε 6 μήνες.
 5. BI-RADS = 4 Μία ανωμαλία βρέθηκε, αλλά δεν φαίνεται καρκινική. Μπορεί να χρειαστείτε βιοψία.
 6. BI-RADS = 5 Έχει εντοπιστεί ένας όγκος με πιθανότητα 95% να είναι καρκινικός. Θα χρειαστείτε βιοψία.
 7. BI-RADS = 6 Έχει επιβεβαιωθεί ένας καρκινικός όγκος.
ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Μια μαστογραφία είναι ένας τύπος ακτινογραφίας του μαστού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει σε μια μαστογραφία ως έλεγχο ρουτίνας. Οι συνηθισμένες μαστογραφίες είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δημιουργηθεί μια βασική γραμμή του τι είναι φυσιολογικό. Μπορούν επίσης να είναι ένα εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση πριν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα καρκίνου του μαστού.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης ζητήσει μια μαστογραφία εάν είστε συμπτωματικοί. Αυτό ονομάζεται διαγνωστική μαστογραφία.
Μετά την εξέταση, ένας ακτινολόγος εξετάζει τις εικόνες και υποβάλλει μια αναφορά στο γιατρό σας. Στα αποτελέσματα δίνονται βαθμολογία 0 έως 6 στο Σύστημα Αναφοράς και Δεδομένων Εμφάνισης Μαστού (BI-RADS). Αυτές οι κατηγορίες συμβάλλουν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και επιτρέπουν στον ακτινολόγο να γνωρίζει τι πρέπει να αναζητήσει στις επισκέψεις παρακολούθησης.
Τι σημαίνουν τα διαφορετικά ευρήματα
Τα στήθη περιέχουν λίπος, μαζί με ινώδη και αδενικό ιστό. Όσο πιο ινώδη ιστό έχετε, τόσο πιο πυκνά είναι τα στήθη σας. Ο ακτινολόγος θα ταξινομήσει την πυκνότητα του μαστού σας χρησιμοποιώντας τέσσερις κατηγορίες:
 • Σχεδόν εξ ολοκλήρου λιπαρά.
 • Διάσπαρτες περιοχές ινομυγγειακής πυκνότητας.
 • Ετερογενώς πυκνό.
 • Εξαιρετικά πυκνό.
Όταν οι μαστοί είναι κυρίως λιπαροί, ο ιστός στη μαστογραφία είναι σκοτεινός και διαφανής. Αυτό καθιστά εύκολη την ανίχνευση ανωμαλιών, οι οποίες γενικά εμφανίζονται ως λευκές.
Ο πυκνός ιστός του μαστού εμφανίζεται με στερεό λευκό σε μια μαστογραφία. Οι όγκοι και άλλες μάζες εμφανίζονται επίσης λευκές, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό ανωμαλιών. Πολλές γυναίκες έχουν πυκνά στήθη. Συνήθως, αλλά όχι πάντα, τα στήθη σας γίνονται λιγότερο πυκνά καθώς μεγαλώνετε.
Μπορεί να έχετε πυκνά στήθη  και εξακολουθείτε να έχετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα μαστογραφίας.  Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν ανιχνεύθηκε τίποτα ανώμαλο. Δεν υπήρχαν στρεβλώσεις, ασβεστοποιήσεις ή σβώλοι και τα στήθη φαίνονται συμμετρικά. Το αποτέλεσμα BI-RADS για αυτό είναι 1.
Ασβεστώσεις του μαστού
Οι καταθέσεις ασβεστίου στο στήθος καλούνται ασβεστώσεις του μαστού. Είναι κοινές στις μαστογραφίες, ειδικά αν είστε μετά την εμμηνόπαυση.
Εάν έχετε ασβεστοποιήσεις, θα εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες στις εικόνες. Στη μακροπαρακολούθηση μοιάζουν με μεγάλες λευκές κουκίδες ή γραμμές. Συνήθως δεν είναι κακοήθεις. Οι μικροκατανομές μοιάζουν με μικροσκοπικά λευκά στίγματα, συνήθως συγκεντρωμένα μεταξύ τους. Οι περισσότεροι είναι μη καρκινικοί, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένας πρώτος δείκτης καρκίνου.
Το αποτέλεσμα της μαστογραφίας μπορεί να είναι αρνητικό με βαθμολογία BI-RADS 2. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για σύγκριση κάθε φορά που διενεργείτε μια νέα μαστογραφία.
Μπορεί επίσης να έχετε αποτέλεσμα «πιθανώς καλοήθους», με βαθμολογία BI-RADS 3. Στην πραγματικότητα, υπάρχει 98% πιθανότητα ότι το εύρημα είναι καλοήθη. Μπορεί όμως να σας ζητηθεί να κάνετε μία ακόμη  μαστογραφία σε έξι μήνες για να δείτε αν έχει αλλάξει κάτι.
Ινοβλαστικός ιστός μαστού
Ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ίνωση ή κύστεις.
Η ίνωση είναι όταν έχετε πολλούς ινώδεις ιστούς. Όταν αγγίζετε μια ινώδη περιοχή, τη νοιώθετε σταθερή ή ελαστική.
Οι κύστες είναι σάκοι γεμισμένοι με υγρό που έχουν ένα ομαλό, σαφώς καθορισμένο περίγραμμα. Εάν μια κύστη μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να τεντώσει τον ιστό του μαστού σας. Όταν αισθάνεστε μια κύστη, είναι συνήθως μαλακή, τρυφερή και κινητή.
Οι ινοκυστικές αλλαγές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των παιδικών σας χρόνων. Μπορεί να είναι πιο αισθητό λίγο πριν να έχετε μια περίοδο. Όπως οι ασβεστοποιήσεις, ο ινοκυστικός ιστός μπορεί να έχει βαθμολογία BI-RADS 2 ή 3. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να παραγγείλει και άλλη μαστογραφία ή υπερηχογράφημα για να διερευνήσει τις ινοκυστικές αλλαγές.
Ο όγκος του μαστού
Ένας καρκινικός όγκος του μαστού είναι συνήθως ακανόνιστος. Σε αντίθεση με μια κύστη, οι όγκοι είναι σταθεροί και δεν κινούνται. Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι είναι επίσης ανώδυνοι.
Εάν ο ακτινολόγος βλέπει μια ύποπτη μάζα, θα δώσει στη μαστογραφία μια βαθμολογία BI-RADS 4. Αυτό σημαίνει ότι έχει μια ανωμαλία που δεν φαίνεται να είναι καρκίνος, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι. Θα σας ζητήσουν πιθανώς να κάνετε μια βιοψία για να είστε σίγουροι.
Όταν η εικόνα είναι εξαιρετικά υποδηλωτική ενός καρκινικού όγκου, η βαθμολογία BI-RADS είναι 5. Αυτό σημαίνει ότι ο ακτινολόγος πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα 95 τοις εκατό ότι ο όγκος είναι καρκινικός. Απαιτείται βιοψία για επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Μια βαθμολογία BI-RADS του 6 χρησιμοποιείται μόνο όταν ο όγκος έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι καρκινικός. Οι μαστογραφίες με αυτό το δείκτη χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
Εμφυτεύματα στήθους
Αν έχετε εμφυτεύματα στήθους, θα πρέπει να κάνετε κανονικά μαστογραφίες. Ακόμη και με εμφυτεύματα, η μαστογραφία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την εξέταση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν ανωμαλίες με εμφυτεύματα. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος ρήξης εμφυτεύματος κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας.
Θα πρέπει να αναφέρετε τα εμφυτεύματά σας όταν κλείνετε το ραντεβού σας στην ιατρική μονάδα. Ρωτήστε αν ο ακτινολόγος έχει εμπειρία στο να διαβάζει μαστογραφίες γυναικών με εμφυτεύματα. Αναφέρετε το ξανά όταν φτάσετε στο χώρο για τη μαστογραφία σας. Ο ακτινολόγος μπορεί να χρειαστεί να πάρει μερικές επιπλέον εικόνες.
Πόσο ακριβείς είναι οι μαστογραφίες;
Οι μαστογραφίες είναι χρήσιμες στο να βρίσκουν ανωμαλίες προτού να τις αισθανθείτε. Η έγκαιρη αναγνώριση σημαίνει ότι η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ευκολότερος στη θεραπεία πριν εξαπλωθεί έξω από το στήθος.
Ωστόσο, οι μαστογραφίες μπορεί να έχουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν κάποιους καρκίνους. Μπορούν επίσης να παράγουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές βιοψίες ή σε άλλες εξετάσεις.
Συνολικά, το ποσοστό ακρίβειας είναι 85 έως 90 τοις εκατό .
Επαναληπτική μαστογραφία
Η επανάληψη μιας μαστογραφίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο. Σημαίνει κάτι που χρειάζεται διευκρίνιση. Μερικές φορές, μια μαστογραφία θα έχει βαθμολογία BI-RADS 0. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε επιπλέον απεικόνιση επειδή η μαστογραφία απλά δεν ήταν αρκετά σαφής για να έχει ο γιατρός μια ξεκάθαρη διάγνωση.
Ο βαθμός 0 μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο ακτινολόγος θέλει να αναζητήσει τυχόν αλλαγές, συγκρίνοντας τα παλαιότερα αποτελέσματα με τα τρέχοντα. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο εάν οι προηγούμενες μαστογραφίες έγιναν σε διαφορετικό ιατρικό χώρο και δεν ήταν διαθέσιμες στον ακτινολόγο. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να ζητήσετε μεταφορά των εγγραφών σας.
Ακολουθούν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να σας ζητηθεί μια επαναληπτική μαστογραφία:
 • Οι εικόνες ήταν κακής ποιότητας.
 • Ο ακτινολόγος περιμένει για σύγκριση αποτελέσματα προηγούμενων μαστογραφιών. 
 • Ο ακτινολόγος θέλει να εξετάσει προσεκτικότερα τις ασβεστοποιήσεις του μαστού, τον ινοκυστικό ιστό ή άλλη ύποπτη μάζα.
Εάν υπάρχει υποψία καρκίνου, ο γιατρός σας θα παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις, όπως υπερήχους, μαγνητική τομογραφία ή βιοψία ιστών.
Πηγή:  Dr Μουσιώλης, χειρούργος ογκολόγος, λαπαροσκόπος στην Αθήνα

Τι να προσέξετε !!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της μαστογραφίας σας, μιλήστε στο γιατρό που σας υπέδειξε την εξέταση. 
Εάν η αναφορά του ακτινολόγου που διενέργησε τη μαστογραφία αναφέρει πυκνά στήθη, ασβεστοποιήσεις ή ινοκυστικό ιστό, ρωτήστε το γιατρό σας τι σημαίνει αυτό και πώς σας επηρεάζει. 
Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε εάν έχετε συμπτώματα ή γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου


0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας