Κερδίζοντας τους bookmakersΤο αθλητικό στοίχημα  συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν στοίχημα καθημερινά με την ελπίδα, ή ακόμα και τη βεβαιότητα, ότι μπορούν να κερδίσουν τους bookmakers. Το σκεπτικό είναι απλό: Ακόμα και αυτοί που βγάζουν τις αποδόσεις για λογαριασμό των εταιρειών στοιχήματος είναι άνθρωποι, επομένως η δική τους κρίση δεν μπορεί να είναι αλάνθαστη. Κατά πόσον όμως ισχύει αυτό;
Αν το δούμε από τη σκοπιά της επαλήθευσης των προβλέψεων που δίνουν οι bookmakers, θεωρώντας ως φαβορί τα ενδεχόμενα με τις χαμηλότερες αποδόσεις, πράγματι το σκεπτικό των παικτών ισχύει. Είναι αμέτρητες οι φορές που οι bookmakers κάνουν λάθος πρόβλεψη στο στοίχημα . Και αν το εξετάσουμε στατιστικά θα δούμε ότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν σοβαρή απόκλιση αποτυχιών και επιτυχιών σε σχέση με έναν πολύ καλό παίκτη που παίζει συχνά στοίχημα. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι ειδικοί που βγάζουν τις αποδόσεις είναι αρκετά εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους, ενώ πολλές φορές συνεργάζονται και με άτομα που είναι μέσα στο άθλημα για να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση προτού εκδώσουν αποδόσεις για κάποιο συγκεκριμένο στοίχημα. Παρ' όλα αυτά, με βάση τη καθημερινή επαλήθευση ή διάψευση των προγνωστικών τους, η οποία προκύπτει από τις αναρτημένες αποδόσεις και τι θεωρείται πιο πιθανό να συμβεί, είναι ξεκάθαρο ότι απέχουν πάρα πολύ απ' το να θεωρηθούν αλάνθαστοι ή αήττητοι.
Επομένως, από τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι οι bookmakers δεν έχουν κάποιο σοβαρό πλεονέκτημα σε σχέση με έναν “ψαγμένο” παίκτη στο στοίχημα. Όμως, πως γίνεται να προβλέπουν πολύ πιο σωστά από τους απλούς παίκτες και να κερδίζουν; Το ό,τι κερδίζουν είναι προφανές, αλλιώς δε θα υπήρχαν εταιρείες στοιχήματος. Το πως κερδίζουν όμως, είναι η ερώτηση κλειδί. Η απάντηση βρίσκεται κατά κύριο λόγο στις αποδόσεις που δίνουν οι bookmakers για το στοίχημα και δευτερευόντως στον τρόπο που παίζει η πλειοψηφία των παικτών. 
Οι αποδόσεις του στοιχήματος από τους bookmakers, εξασφαλίζουν ότι αν κάποιος παίξει, για παράδειγμα, ένα στοίχημα που έχει 50%-50% πιθανότητα επαλήθευσης στα 2 ενδεχόμενά του, τότε ποτέ δε θα πάρει πίσω το σύνολο των χρημάτων του, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών (πχ 95%). Αυτό το μικρό ποσοστό υπέρ της εταιρείας είναι η λεγόμενη “γκανιότα” που της δίνει το σχετικό πλεονέκτημα. Επιπλέον του κέρδους της γκανιότας οι bookmaker κερδίζουν και από τους άσχετους παίκτες που έχουν υψηλά ποσοστά αστοχίας στις προβλέψεις τους. Αυτοί θα έχαναν ακόμα και με μηδενική γκανιότα. 
Επομένως, προκειμένου ένας παίκτης να μπορεί να κερδίσει στο στοίχημα τους bookmaker σε σταθερή βάση, θα πρέπει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να είναι σχετικά καλός αναφορικά με τις προβλέψεις του. Η δεύτερη είναι να νικήσει τη γκανιότα στο στοίχημα. Αυτό μπορεί να γίνει στις περιπτώσεις όπου υπάρχει “αξία” (value), δηλαδή εκεί που η προσφερόμενη απόδοση για ένα στοίχημα είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με τη πιθανότητα επαλήθευσης του γεγονότος. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάποιο στοίχημα δεν έχει ορθολογική απόδοση και αυτό μπορεί να αποδειχτεί το αδύναμο σημείο των bookmakers και ευκαιρία κέρδους για τον παίκτη.


4
Μέσος Όρος: 4 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας