IΠΠΟΦΑΕΣ: ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΩΗΣ!




Εχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των φυτών με
190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες C και Ε, πλήθος αντιοξειδωτικών και λιπαρά
οξέα 


Πρόκειται για έναν ισχυρό
σύμμαχο της υγείας μας, αφού οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι αμέτρητες,
συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση του οργανισμού. Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο
ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Το γεγονός ότι αναπτύσσεται σε ξηρές και
αμμώδεις περιοχές, είναι ανθεκτικό σε αλατούχες συνθήκες και απαιτεί πλούσια
ηλιοφάνεια για την ανάπτυξή του, το κάνει ιδανικό καλλιεργήσιμο προϊόν για την
Ελληνική γη.


 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται τα τελευταία
χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές
υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του
Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας.
Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε
παρατηρηθεί ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα
φύλλα και τους καρπούς του φυτού, ενώ το τρίχωμά τους άρχιζε να γυαλίζει,
γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του (ίππο-φάος: άλογο που γυαλίζει).


Μετά την ανακάλυψη αυτή,
το ιπποφαές έγινε το απαραίτητο τονωτικό των πολεμιστών σε κάθε εκστρατεία, για
να προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το
χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζένγκις Χαν. Μνημονεύεται από τον
Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον
Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.


 


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Οι
επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το
ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η
περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του
καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά
πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του
συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και
ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα,
όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη,
αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους,
χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και
καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος
παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες. 



Τι προσφέρει στον οργανισμό 

1.
Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3.
Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4.
Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5.
Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και
γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος
του Crohn.
6.
Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του
σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7.
Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και
προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος.                                     8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά
από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9.
Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. 
1O.
Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση
πρόωρης γήρανσης.
11.
Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα,
ψωρίαση, έκζεμα. 


ΠΡΟΙΟΝΤΑ


§ 
Αποξηραμένος καρπός. Τρώγεται σαν σταφίδα, με αρκετά όξινη γεύση


§ 
Μίγμα καρπού και φύλλων για τσάι.  Αλεσμένο σε σωστές αναλογίες, με φύλλα
Λουίζας για άρωμα, έτοιμο για τσάι


§ 
Αποξηραμένα φύλλα για τσάι. 


TIPS


ΧΥΜΟΣ (SMOOTHIE) ΙΠΠΟΦΑΕΣ ME ΑΧΛΑΔΙ


Tο Ιπποφαές ταιριάζει πολύ
με το αχλάδι.
- 2 αχλάδια
- 3 κουταλιές χυμός Ιπποφαούς
- πολύ λίγο νερό
Για λίγο στο μπλέντερ και έχουμε έναν γευστικότατο και θρεπτικότατο παχύρρευστο
χυμό (smoothie) 


 


ΑΦΕΨΗΜΑ



αποξηραμένα φύλλα του Ιπποφαους μας προσφέρουν ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό
αφέψημα.  
Για να γίνει σωστά πρέπει να προσέξουμε 2-3 πράγματα.
- Χρησιμοποιούμε 5 έως 8 αποξηραμένα φυλλαράκια για μία κούπα.
Αφού το αφέψημα πάρει μια βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο
μπρίκι για περίπου 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.


Ο καρπός του ιπποφαούς μπορεί να
χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μαρμελάδες, λοσιόν και λικέρ, ενώ επίσης μπορείτε να
τον αγοράσετε και αποξηραμένο, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα. Ο χυμός ή ο πολτός του, έχει επίσης πολλές
δυνατότητες εφαρμογής στα τρόφιμα και στα ποτά.   


Που θα το βρείτε


Στο ηλεκτρονικό
κατάστημα
www.greek-bees.com θα βρείτε Ελληνικό ιπποφαές που καλλιεργείται στη Κόνιτσα
Ιωαννίνων.


 




0
Δεν έχει βαθμολογηθεί
Η βαθμολογία σας: Κανένα




    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας