Η εξωσωματική γονιμοποίηση με απλά λόγιαΘα χρειαστείτε

Εξωσωματική
Γονιμοποίηση
στο Ιατρικό Κέντρο EmBIO

H εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

H εξωσωματική γονιμοποίηση απευθύνεται σε ζευγάρια που έχουν πρόβλημα να κάνουν παιδί με το συνήθη τρόπο.

Πρακτικά πρόκειται για την τοποθέτηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με σκοπό να γονιμοποιηθούν μέσα στο εργαστήριο.

Τι είναι η Εξωσωματική γονιμοποίηση;

Τα ζευγάρια συνήθως αναζητούν τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων όταν δεν μπορούν να συλλάβουν παιδί μετά από αρκετές προσπάθειες για πάνω από ένα χρόνο.

Φυσιολογικά, τα ωάρια που παράγονται στις ωοθήκες της γυναίκας γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια του άνδρα και σχηματίζεται το έμβρυο στη μήτρα.

Σε μερικές όμως περιπτώσεις, ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει με τον τρόπο αυτό, άρα απαιτείται μια παρέμβαση έτσι ώστε η σύλληψη να γίνει έξω από το σώμα της γυναίκας.

Οι γιατροί παίρνουν από τη γυναίκα το ωάριο που γεννιέται τις ημέρες της ωορρηξίας της και το τοποθετούν σε ένα κατάλληλο υλικό για να μην αλλοιωθεί.

Μετά προσθέτουν εκεί τα σπερματοζωάρια που έχουν πάρει από τον άνδρα και περιμένουν να γίνει η γονιμοποίηση μέσα σε αυτό το τεχνητό περιβάλλον που είναι ευνοϊκό για τη σύλληψη.

Το επόμενο βήμα είναι να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο πάλι πίσω στην μήτρα της γυναίκας, έτσι ώστε να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, η οποία θα έχει βέβαια τη φυσιολογική της πορεία από εκεί και πέρα.


Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με απλά λόγια:

Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει κάποιο διάστημα γιατί σε γενικές γραμμές οι γιατροί προτιμούν να πάρουν αρκετά ωάρια από τη γυναίκα, έτσι ώστε να επιλέξουν αυτά που είναι καλύτερα και πιο δυνατά, άρα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν τη σύλληψη και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η λήψη των ωαρίων γίνεται με μια μικρή βελόνα που μπαίνει στις ωοθήκες και απορροφά τα ωάρια, που τοποθετούνται στο δοκιμαστικό σωλήνα.

Την επόμενη ημέρα, ο ειδικός επιστήμονας που ονομάζεται εμβρυολόγος, είναι σε θέση να δει αν κάποια από τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν και ποια είναι τα καλύτερα για να χρησιμοποιηθούν.

Τα γονιμοποιημένα ωάρια παραμένουν για 1-2 ημέρες ακόμα στο δοκιμαστικό σωλήνα και μετά τοποθετούνται στη μήτρα όπου θα μεγαλώσουν. Συνήθως, όσα ωάρια δε χρησιμοποιηθούν καταψύχονται, για να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί αργότερα.

Η γυναίκα κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης μετά από 2 εβδομάδες για να διαπιστωθεί αν η εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά.

Από το σημείο αυτό και μετά όσα ξέρουμε για τη φυσιολογική εγκυμοσύνη ισχύουν κανονικά.

Τι να προσέξετε !!

  • Μια γυναίκα στα 30 της έχει 40-45% να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ μια γυναίκα άνω των 40 γύρω στο 30%.
  • Πάντα η γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και να ξεκουράζεται αρκετά για να μειώσει τον κίνδυνο της αποβολής, ειδικά τις πρώτες μέρες.
  • Πολλές φορές σε μια εξωσωματική μπορεί να γεννηθούν δίδυμα ή και τρίδυμα γιατί μπορεί να γονιμοποιηθούν περισσότερα από ένα ωάρια.
  • Περισσότερες πληροφορίες για εξωσωματική γονιμοποίηση


5
Μέσος Όρος: 5 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας