Η ανάπτυξη στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής (1ο μέρος) Πρώτο μέρος.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, η προσεκτική μελέτη των βρεφών και των μικρών παιδιών, ανά τον κόσμο, έχει καταστήσει περισσότερο γνωστή τη σημασία των πρώτων χρόνων της ανάπτυξης. Κάθε μέρα, φαίνεται να μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τις ικανότητες που διαθέτουν τα νεογέννητα παιδιά, τις διαφορές ανάμεσα στα βρέφη, την επίδραση της οικογένειας και της κοινωνίας στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και την ικανότητα των βρεφών να τα βγάζουν πέρα με τις διάφορες προκλήσεις της ανάπτυξης τους. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι η φροντίδα των βρεφών και των μικρών παιδιών παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις και ευκαιρίες να προωθήσουμε την υγιή ανάπτυξη τους και να βοηθήσουμε τις οικογένειες τους.

Ίσως, το πιο σημαντικό είναι ότι μάθαμε να εκτιμάμε το ρόλο που παίζουν οι σχέσεις σε κάθε τομέα της ανάπτυξης ενός παιδιού. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν προσδοκίες για τη συμπεριφορά των ενηλίκων, αλλά και τη δική τους, βασιζόμενα στο πως τους φέρονται οι γονείς τους και οι άλλοι ενήλικες στο περιβάλλον τους. Μέσα από τις καθημερινές τους συναναστροφές με στοργικούς, ευαίσθητους ενήλικες, τα βρέφη βιώνουν τις πρώτες θετικές σχέσεις αγάπης. Η εμπιστοσύνη και η συναισθηματική ασφάλεια αναπτύσσονται, όταν τα βρέφη μαθαίνουν ότι οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν σε σταθερή και προβλέψιμη βάση. Η αυτοπεποίθηση αναπτύσσεται, καθώς τα βρέφη μαθαίνουν να επικοινωνούν τις ανάγκες τους και να κυριαρχούν διάφορες προκλήσεις της ζωής.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αναπτύσσονται όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πραγματικά "ανθίζουν", όταν μπορούν ελεύθερα να εξερευνήσουν και όταν νιώθουν τους στοργικούς ενήλικες να τα ενθαρρύνουν και να χαίρονται με τα ενδιαφέροντα και τα κατορθώματα τους.    

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://mammael.blogspot.com/2010/05/1.html4
Μέσος Όρος: 4 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας