Γρπέιπφρουτ – ο καρπός της υγείας και της ομορφιάςΤο πιο δημοφιλές όνομα του γρέιπφρουτ στην Τζαμάικα ήταν «απαγορευμένο φρούτο». Η διατροφή  γκρέιπφρουτ ήταν πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του 19 αιώνα

Οι ποικιλίες του γρέιπφρουτ  - Οι ποικιλίες του γρέιπφρουτ σύμφωνα με τον φλοιό του είναι 3: με τη ροζ σάρκα, κόκκινη σάρκα, χλωμή κίτρινη σάρκα.

Η σύνθεση του γρέιπφρουτ και οι επιπτώσεις στην υγεία 

Η πικρή γεύση του γρέιπφρουτ οφείλεται στα υπερβολικά επίπεδα των οξέων, της σακχαρόζης και φρουκτόζης σε σύγκριση με άλλους καρπούς. Η κατανάλωση του καρπού αυτού σε περιορισμένες ποσότητες βοηθάει τον γαστρεντερικό βλεννογόνο και βελτιώνει την πέψη.

Η σύνθεση του γρέιπφρουτ είναι πολύ δυναμωτική λόγω των βιταμινών του, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά:

-μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης – αυτό οφείλεται στις διαλυτές φυτικές ίνες, που αποκαλούνται πηκτίνες, σε περίπτωση που καταναλώνεται και η φλούδα του καρπού.

- βιταμίνες – η περιεκτικότητα της βιταμίνης C σε ένα καρπό είναι 90 mg, εκτός αυτού το γρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε B9, και στις ποικιλίες με ροζ και κόκκινη σάρκα σε προβιταμίνη Α, η οποία είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα.

- μέταλλα – κάλιο και μαγνησίο

- είναι πλούσιο σε νερανζίνες, bergamotin και dihidroksibergamotin

- αντιοξειδωτικό - λυκοπένιο

- χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης – ευνοεί την καύση λίπους και για αυτό το λόγο είναι προτιμότερος καρπός κατά την διάρκεια της δίαιτας

 

Αντενδείξεις του γκρέιπφρουτ 

- το γκρέιπφρουτ και ο καρκίνος του μαστού – στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τουs Αμερικανούς επιστήμονες, διαπίστωσαν, ότι ο κίνδυνος να παρουσιάσθει ο καρκίνο του μαστού είναι 33% υψηλότερος σε γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν καθημερινά γκρέιπφρουτ, επειδή μπλοκάρει το ένζυμο P4503А4(CYP3A4), που είναι σημαντικό για την παραγωγή οιστρογόνων.

- το γκρέιπφρουτ  και τα φάρμακα – το γκρέιπφρουτ είναι ασυμβίβαστο με πολλά φάρμακα λόγω των ουσιών bergamotin και dihidroksibergamotin, που περιέχει. Σας προσφέρουμε και την λίστα των ουσιών αυτών

 

Κατά η υπέρ του γκρέιπφρουτ 

Σίγουρα γνωρίζετε, ότι η κάθε χρήσιμη τροφή έχει τα μειονεκτήματά της. Πάντως να είστε προσεχτικοί και να καταναλώνετε κάθε τροφή σε κανονική ποσότητα. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας και ειδικά σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα, ακόμα και αντισυλληπτικά. Η υγεία και η ομορφιά επιτυγχάνονται χάρι σωστών πληροφοριών και περιορισμών. 

 

 

 5
Μέσος Όρος: 5 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας