Flash και Ιστοσελίδες...μία σχέση μίσους και αγάπηςΕίναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί σε flash είναι πιο θεαματικές και"χτυπούν" ίσως καλύτερα στο μάτι. Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα "να σχεδιάσω την ιστοσελίδα μου σε flash ή όχι"; Η ερώτηση είναι δύσκολη και η απάντηση όχι πάντα δεδομένη. Για να πάρουμε μία σωστή απόφαση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πλήθος παραγόντων τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας ιστοσελίδας βασισμένης σε flash

Χρόνος που απαιτείται για το άνοιγμα της σελίδας

Η Google δίνει ολοένα και μεγαλύτερη βάση στην ταχύτητα του ίντερνετ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως όσο πιο γρήγορη είναι η ιστοσελίδα μας τόσο πιο ψηλά θα την κατατάξει το Google στη λίστα με τα αποτελέσματά του μια και θα πετύχουμε υψηλότερο page ranking (PR). Αυτομάτως αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα άρα και υψηλότερες πιθανότητες να πετύχουμε την σωστή προώθηση της ιστοσελίδας μου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε μία πολύ γρήγορη σελίδα και η αλήθεια είναι πως εδώ η χρήση flash παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα. Σίγουρα δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να περιμένει ο επισκέπτης της σελίδας μας 1 ολόκληρο λεπτό για μία εισαγωγή σε flash εκτός και αν ξέρουμε τι κάνουμε.

Εάν και μόνο εάν το flash intro θεωρηθεί πως θα προσελκύσει-καθηλώσει τον υποψήφιο πελάτη ή απλό επισκέπτη τότε μόνο θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για αυτό πάντα θα πρέπει ο σχεδιαστής να έχει κάνει καλή δουλειά σε επίπεδο ανάλυσης αναγκών του πελάτη του. Η φύση της ιστοσελίδας και το αντικείμενό της είναι δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά πριν αποφασίσουμε για την ύπαρξη ή μη ενός flash intro.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την αργοπορία ενός flash intro είναι  να χάσει την υπομονή του ο επισκέπτης μας και μάλιστα να απομακρυνθεί από την σελίδα μας χωρίς καν να δει το περιεχόμενό της.

Μηχανές αναζήτησης και Flash

 

Παλαιότερα, οι μηχανές αναζήτησης αγνοούσαν τις ιστοσελίδες που ήταν σχεδιασμένες σε Flash. Αυτό πια έχει αλλάξει.Αυτού του τύπου οι ιστοσελίδες κατάφεραν σιγά σιγά να αποκτήσουν μία θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλές όμως αμφιβολίες και συζητήσεις επί συζητήσεων ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Παρά την πρόοδο των μηχανών αναζήτησης σχετικά με το θέμα αυτό οι ιστοσελίδες που είναι εξολοκλήρου βασισμένες σε flash εξακολουθούν να παρουσιάζουν προβλήματα τόσο στην καταχώρησή τους στους καταλόγους αναζήτησης όσο κυρίως στην επίτευξη καλού PR.

Σε τι κοινό απευθύνεστε;

Είμαστε μπροστά στη σημαντικότερη απόφαση. Εδώ κρίνονται όλα. Το Flash δεν έχει μόνο αρνητικά αλλά έχει και τα θετικά του. Εάν ξέρετε να απαντήσετε με σαφήνεια στην ερώτηση"σε τι κοινό απευθύνεστε" τότε είναι εύκολο να αποφασίσετε για την χρήση ή όχι του Flash.

Εάν λοιπόν είστε μία εδραιωμένη εταιρία και θέλετε απλώς να εντυπωσιάσετε με animation και διαδραστικές εφαρμογές τότε το Flash είναι αναγκαίο για εσάς. Θα σας προσδώσει κύρος, εντυπωσιασμό και βαρύτητα στο site σας.

Εάν όμως ασχολείσθε με το εμπόριο ή τις υπηρεσίες και θέλετε να γίνετε γνωστοί και να εδραιωθείτε με τον καιρό τότε μην επιλέξετε μία σελίδα βασισμένη σε flash. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν νιώθετε ερωτευμένοι με τα Flash animations τότε πολύ απλά δημιουργείστε ένα μεικτό σχήμα όπου θα υπάρχουν στοιχεία Flash αλλά η ιστοσελίδα δε θα βασίζεται σε αυτά. π.χ. ένα intro μόνο.

Οι ιστοσελίδες σε flash είναι επίσης πολύ χρήσιμες όταν πρόκειται για διαδραστικές εφαρμογές, παιχνίδια ή εκπαιδευτικές σελίδες όπου πλέον ο χρήστης καλείται να πάρει μέρος και το περιβάλλον θα πρέπει να είναι αρκετά εντυπωσιακό για να τον κρατήσει και να του αφήσει μια ευχάριστη εντύπωση

Ανανέωση της ιστοσελίδας Flash

Τέλος, εάν θέλετε να ανανεώνετε συνεχώς την σελίδα σας τότε αποφύγετε το Flash. Δεν ενδείκνυται για δυναμικά sites και απαιτεί ειδικές γνώσεις και αρκετό χρόνο. Προτιμήστε την κατασκευή μια δυναμικής ιστοσελίδας της οποίας το περιεχόμενο θα μπορείτε να ανανεώνετε γρήγορα και απλά.

Χρήστος Λαζαράκης

Ηuman Digital , Ιστοσελίδες, Γραφικές Τέχνες, Ίντερνετ Μάρκετινγκ4
Μέσος Όρος: 4 (1 vote)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας