Εταιρείες security στην ΕλλάδαΌλο και περισσότερες εταιρείες security στην Ελλάδα και σ’ όλα τα Βαλκάνια...
Την απουσία της κρατικής αστυνομίας προσπαθούν να καλύψουν οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας ή εταιρείες security όπως ονομάζονται διαφορετικά, στη περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και της Βουλγαρίας, όπως αναφέρει και ο Βαλκανικός τύπος.


Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνεται εκτός των άλλων και από το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, των προαναφερθέντων περιοχών (δηλαδή του Κοσσυφοπεδίου, της Βουλγαρίας, και της Μακεδονίας). Επανειλημμένα επίσης, έχουν καταγγελθεί και περισταρικά βίας, δολοφονίες, ληστείες κ.α. , όπως δηλώνεται και από τους ίδιους τους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών security, οι οποίοι πολλές φορές έχουν πέσει θύματα.


Οι τοπικές κρατικές αρχές αντιμετωπίζουν αδυναμία για την εξασφάλιση της δημόσιας προστασίας και ασφάλειας των πολιτών τους, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες security να εμφανίζονται και να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το  υπουργείο Εσωτερικού της Πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, 156 ιδιωτικές εταιρείες security λειτουργούν το 2005 στη συγκεκριμένη περιοχή απασχολούνται περίπου 15.000 άτομα, ο στρατός της Μακεδονίας ανέρχονταν περίπου στους 10.000 ένοπλους και της κρατικής αστυνομίας περίπου στους 9.000, ενώ παράλληλα χορηγήθηκαν από τον Οργανισμός Ασφάλισης Αγαθών και Ανθρώπων πάνω από 150.000 άδειες για ιδιωτικές εταιρείες security.


Το 2005 επισημάνθηκε μάλιστα από το Ινστιτούτο International Crisis Group (σε έκθεση του για την ασφάλεια της ΠΓΔΜ), ότι τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας, παρόλο που το υπόσχονται προεκλογικά. Αντιθέτως, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ψήφους και προσφέροντας εργασία στους ψηφοφόρους τους και δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς που στηρίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία και όχι τη δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας.
Πάντα οι αλλαγές στην πολιτική είναι στενά συνδεδεμένες με μορφές βίας και οι πολιτικοί συνηθίζουν να συστήνουν ιδιωτικές εταιρείες security, που φυσικά είναι υπό τη δική τους επιρροή.


Το 1990 η Βουλγαρία λόγω του πολιτικού της σκηνικού εμφάνισε ραγδαία αύξηση των εταιρειών security της καθώς 100.000 περίπου αστυνομικοί και στρατιωτικοί απολύθηκαν και έμειναν χωρίς τη δουλειά τους. Ενώ παρόμοιες περιπτώσεις συναντάμε και Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Σερβία.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες security δεν υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Αντιθέτως, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ιδιωτικής ασφάλειας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ολλανδία και απασχολεί περισσότερα από 3.500 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπάρχουν εταιρείες security, που καταδιώκουν φυγάδες αντί για την κρατική αστυνομία.5
Μέσος Όρος: 5 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας