ΕλαφόνησοςΗ ΕλαφόνησοςΗ Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

Ο πληθυσμός του νησιού, που είναι περίπου εξακόσιοι κάτοικοι το χειμώνα, το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζεται. Το νησί είναι πόλος έλξης τουριστών με κορύφωση το μήνα Αύγουστο.

Η Ελαφόνησος είναι ένας φιλόξενος προορισμός. Η Ελαφόνησος διαθέτει μεταξύ άλλων τρεις από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το «Παυλοπέτρι».

Ο πολυτιμότερος όμως θησαυρός της Ελαφονήσου είναι οι άνθρωποι της, οι νησιώτες της Πελοποννήσου, που ακούραστα χρόνια τώρα διατηρούν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη χώρα, προσδίδοντας στον τόπο τον σπάνιο στις μέρες μας χαρακτηρισμό «αυθεντικό ψαρονήσι». Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί, αλλά τη χερσόνησο "ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ", καθώς το τότε σχήμα παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας, σύμφωνα με τον Παυσανία, ο οποίος στην περιήγησή του τοποθετεί την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή της νησίδας Παυλοπέτρι (Πετρί), όπου διακρίνονται ακόμη και σήμερα χαλάσματα σπιτιών και καρόδρομοι, όπως και στον Κάβο Καλογήρου (Καλόγερας)κοντά στο νησί Κασέλα στης Παναγίας τα Νησιά αλλά και αλλού.

Μαζί με την περιοχή μεταξύ του νησιού και της Πελοποννήσου, που ποντίστηκε μετά τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ποντίστηκαν και άλλα μικρότερα κομμάτια γης πέριξ του νησιού που σήμερα μας ανταμείβουν με τα υπέροχα χρυσοπράσινα χρώματα στα νερά άνωθεν τους. Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει, σύμφωνα με έρευνα των Δρ. Σταμούλη Ιακώβου & Κρούπη Ηλία, στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδας στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα από την ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος.

Άλλωστε και το διάσημο άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδας στο Μουσείο του Λούβρου, που κρατά ένα τέτοιο ελάφι, έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Υδροβιότοπος Στρογγύλη
Εξαιρετικής σημασίας και οικολογικού ενδιαφέροντος στοιχείο αποτελεί η λιμνοθάλασσα «Στρογγύλη» της Ελαφονήσου, που βρίσκεται στην απέναντι ακτή του νησιού, ανατολικά της Πούντας. Η λίμνη Στρογγύλη, μαζί με τις μικρές λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα παίζουν ρόλο καθοριστικό στην ισορροπία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής. Η Στρογγύλη αποτελεί καταφύγιο για 132 είδη πτηνών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το σπάνιο και απειλούμενο είδος θαλασσόκεδρου.

Λαογραφία & ναυτική παράδοση
Η λαογραφία της Ελαφονήσου ξεκινά με τους πρώτους μόνιμους κατοίκους του νησιού, στο 1837. Αυτοί ήταν οικογένειες από τα Κύθηρα, τη Μάνη και από τα γύρω χωριά της Λακωνίας. Ετσι τα ήθη και τα έθιμα, οι χοροί και οι παραδόσεις των Ελαφονησιωτών έχουν τις ρίζες τους από αυτά τα μέρη.

Οι κλειστές συντηρητικές μανιάτικες οικογένειες που μετέφεραν τη νοοτροπία τους συνδυάστηκαν με αυτές των Κυθήρων που είχαν νησιώτικα ήθη και έθιμα, ενώ ο πρόσφατος ψαράδικος χαρακτήρας του νησιού δέχτηκε επιδράσεις και από άλλα νησιά (κυκλαδίτικα τραγούδια και χοροί). Οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια των Ελαφονησιωτών είναι νησιωτικά.

Το ξενοδοχείο 9 Μούσες βρίσκεται στην πανέμορφη Ελαφόνησο Λακωνίας και διαθέτει 8 καλόγουστα και προσεγμένα διαμερίσματα (studios) με όλα τα comfort καθώς και πισίνα για μια γρήγορη βουτιά πριν ή μετά την παραλία.

Πηγες: 

http://www.hotelhellas.gr/el/elafonisos.php

http://el.wikipedia.org/wiki/

 5
Μέσος Όρος: 5 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα


Ωραίο φαίνεται

Πολύ όμορφο φαίνεται    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας