10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στις εξετάσεις πιστοποίησης του ECDL.Οι εξετάσεις πιστοποίησης βασικών γνώσεων πληροφορικής τύπου ECDL είναι στην χώρα μας πολύ διαδεδομένες λόγω του ότι το ελληνικό δημόσιο δέχεται τα εν λόγω πιστοποιητικά σε διαγωνισμούς πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ. Και μάλιστα η ύπαρξή του θεωρείται προαπαιτούμενο κριτήριο δηλαδή χωρίς την κατάθεση του πιστοποιητικού ο φάκελλος του υποψηφίου πολύ απλά δεν προχωρά ποτέ.

Με τον καιρό οι εξετάσεις για το πιστοποιητικό που αφορά τις βασικές δεξιότητες (βασικό επίπεδο) βελτιώθηκαν και όλοι οι φορείς προσπάθησαν να τις αναβαθμίσουν αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας. Αυτή τους η προσπάθεια στηρίχθηκε περισσότερο στην συνθετότερη διατύπωση των ερωτήσεων του τεστ παρά σε μία ουσιαστικότερη καταγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων του υποψηφίου. Το γεγονός αυτό καθιστά τις εξετάσεις αυτές -ειδικά για κάποιον που γνωρίζει εμπειρικά τα προγράμματα στα οποία εξετάζεται- ιδιαίτερα επισφαλείς. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι ειδικά αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν σχετικά καλά να χειρίζονται προγράμματα όπως το Word και το Exce, έχουν σημαντικά προβλήματα στην απάντηση των ερωτήσεων και αυτό γιατί δεν έχουν εξοικειωθεί με τον τρόπο εξέτασης.

Παρακάτω σας καταγράφουμε τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε στις εξετάσεις τύπου ECDL.

1.Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας. Είναι απαραίτητη για να δώσετε εξετάσεις.

2.Πηγαίνουμε στο εξεταστικό κέντρο 15' πριν την έναρξη της εξέτασης.

3.Εάν έχουμε την Κάρτα Δεξιοτήτων εμείς και δεν την έχουμε αφήσει στο εξεταστικό κέντρο τότε την παίρνουμε μαζί και την δίνουμε στον υπεύθυνο εξετάσεων πριν ξεκινήσει η εξέταση.

4.Κοιτάω καλά τα στοιχεία που αναγράφονται στην οθόνη του υπολογιστή όταν καθίσω. Εάν εντοπίσετε λάθος σε κάποιο από αυτά π.χ. στο όνομα καλέστε τον επιτηρητή και πείτε το.

5.Διαβάζω καλά την εκφώνηση 1 ή 2 φορές. Μην βιάζεστε. Ο χρόνος είναι αρκετός.

6.Σε οποιοδήποτε σφάλμα εμφανιστεί στην οθόνη μην ενεργείτε αυτοβούλως. Μην κάνετε πουθενά κλικ. Καλέστε τον επιτηρητή που βρίσκεται στην αίθουσα.

7.Αφήστε τις δύσκολες ερωτήσεις στο τέλος. Με το κουμπί αγνόηση απλά τις αφήνετε για να τις μελετήσετε με την ησυχία σας στο τέλος.

8.Μην αγνοήσετε πάνω από 8 ερωτήσεις μια και θα μαζευτούν πολλές στο τέλος. Προσπαθήστε να απαντήσετε πάντως σχετικά γρήγορα στις εύκολες ερωτήσεις.

9.Εάν έχετε κάποια απορία ρωτήστε αμέσως τον επιτηρητή. Το πολύ πολύ να μη σας απαντήσει. Εσείς πάντως το παλέψατε.

10.Εάν συναντήσετε ερώτηση θεωρίας πολλαπλών επιλογών π.χ. "Με ποιο πλήκτρο εμφανίζω τη βοήθεια στο Word", και δεν τη γνωρίζετε, αγνοήστε την, και στην επόμενη ερώτηση που θα εμφανιστεί και η οποία θα σας έχει ανοίξει το Word για να δουλέψετε μέσα στην εφαρμογή, τότε αναζητήστε την απάντηση. Αποτυπώστε την στο μυαλό σας και μόλις έρθει ξανά η σειρά της ερώτησης απαντήστε την.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους

Για περισσότερες συμβουλές επισκεφθείτε το www.education-net.gr    5
Μέσος Όρος: 5 (2 votes)
Η βαθμολογία σας: Κανένα
    RSS Feeds  |  Δημιουργία Ιστοσελίδας